Класацията обхваща 51 висши училища в страната. Те са оценявани в общо 52 професионални направления на базата на различни показатели за учебния процес,  научната дейност, реализацията на завършилите студенти и др. Софийският университет "Св. Климент Охридски" е с най-висок рейтинг в 21 от направленията в рейтинговата система на висшите училища в България за 2015 г., която днес беше публикувана. Това показват данните от класацията на Министерството на образованието. 

Софийският университет е лидер в почти всички 24 направления, с които участва. За сравнение - през 2014 г. той е водил в 18 от тях. 

Американският университет в Благоевград е начело в "Администрация и управление". Това е и единственото присъствие на първо място на частно висше училище, показват класацията.
Много добре според класацията се представя и Техническият университет в София. Той води в 6 от общо 9-те направления, в които участва. Медицинският университет в София е лидер във всички 5 направления, в които обучава студентите. С по две първи места са Аграрният университет в Пловдив, Медицинският университет във Варна  (в областта на здравните грижи) и Тракийският университет в Стара Загора. Други 11 висши училища имат водещи позиции в по едно професионално направление. 
В 7 от 52-те направления на водещи места са висши училища извън столицата.


Без изненади, най-високият среден облагаем доход имат завършилите информатика и компютърни технологии, сочат още данните. Второто място е за математиката, а третото - за военното дело. На дъното е педагогиката с 622,57 лв средно.

 
Среден месечен облагаем доход на завършилите професионалното направление в български висши училища през предходните 5 години по данни от НОИ и АдминУни.

В България съществуват 51 висши училища, 34 от които са държавни. В цялата страна се обучават 233 248 студенти, от които 196 591 са в държавните университети. Чуждестранните студенти са общо 10 545, като от тях 8 958 учат в държавни висши училища, най-много от тях изучават "Медицина".