Прословутият казус срещу експремиера Сергей Станишев се очаква да започне по същество на 15 декември. Това съобщи БГНЕС след поредния опит днес административното дело да тръгне в Софийския градски съд.

Още на 19.12.2013 г. Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на Сергей Станишев. Това стана, след като бившият министър-председател се възползва от промяна в закона - прокуратурата или да внесе обвинителен акт, или да се откаже от производството, след като те разследва 2 г. и повече.  

От тогава обаче делото на няколко пъти не успява да тръгне, тъй като Станишев или адвокатите му не успяваха да получат препис от постановлението на прокуратурата, т. е. - не са надлежно информирани в какво го обвиняват. Част от документите имаха гриф "Секретно".

През септември тази година СГС прекрати съдебното производство и върна на прокуратурата делото. На 21 октомври обаче Софийският апелативен съд уважи протеста на Софийска градска прокуратура и отмени определението на СГС.

В съдебното заседание днес в изпълнение на указанията на съда адвокатът на Станишев Васил Василев все пак получи такъв препис, но делото пак не тръгна, тъй като не е спазен законовият 7-дневен срок преди датата на заседанието, в който той трябва да бъде връчен. Така делото бе отложено за 15 декември, за когото се очаква най-после да започне по същество.

Станишев е обвинен за това, че в периода 04.11.2005 г. - 27.07.2009 г. в гр. София е загубил седем документа с класифицирана информация. Тъй като обвиняемият не е осъждан и от деянието не са причинени имуществени вреди, той бе освободен от наказателна отговорност и подлежи на административна.

Производството бе спряно обаче, тъй като Станишев стана евродепутат и имаше имунитет, който се наложи европарламентът да сваля през март т. г.