ИЛЯ КОВАЛ

В Русия ще бъде създадена обществено-държавна детско-юношеска организация "Руско движение на учениците" (РДУ). Според много наблюдатели, структурата и целите на новата организация напомнят за времето на СССР.

В близките месеци правителството на Русия трябва да изготви списък на имуществата, които ще бъдат прехвърлени на организацията и да ѝ предостави субсидии от бюджета. Министърът на образованието и науката Дмитрий Ливанов изрази увереност пред медиите, че РДУ ще има положителен отзвук и ще играе важна роля за изпълнението на една от главните задачи на образователната система, а именно: възпитанието и социализирането на младежите.

Назад към Съветския съюз

Народният артист на СССР Йосиф Кобзон, който е депутат в Държавната дума, окачестви създаването на новата организация като "демократично чудо". Той допълни, че в миналото е отправял многократни молби за създаването на организация, която да контролира и възпитава руските деца.

Според Ирина Прохорова, главен редактор на списанието "Нов литературен преглед", въвеждането на такава система е един вид признание за неумението за реална работа с младежта в Русия. "Вместо да им се налагат някакви канони, младежите трябва да получат възможности за самореализация в професията и различните социални сфери. Полето за политически, културен, професионален и социален живот в Русия обаче става все по-тясно. И затова властите компенсират недъзите с такъв контрол", казва тя в интервю за Дойче Веле. "В общия контекст на затягане на гайките, това силно напомня на опит за намиране на начин за управление и контрол на младите хора, както в Съветския съюз", казва експертката.

Съгласно указа на президента Путин, целта за създаването на организацията е да съдейства на държавната политика за формиране на личността на базата на "присъщата на руското общество ценностна система". Известният публицист Виктор Шендерович обаче твърди, че не е възможно да се говори за някаква единна ценностна система в руското общество. "Десетки милиони руснаци имат потребност от европейските ценности. Техните нужди обаче се отхвърлят. Други десетки милиони руснаци пък имат потребност от "черпака". И тази нужда се приветства", казва той. Според Шендерович, обществената потребност от такава организация по съветски образец се налага отгоре. "Единственото нещо, в което Путин успя, бе да формира такава нужда", казва публицистът в разговор с Дойче Веле.

Ирина Прохорова също смята, че руското общество не е единно и в него няма консенсус по въпроса за ценностите. Според нея в Русия има много хора, които са против създаването на подобна младежка организация. Мнозина от тях са преминали през аналогичните съветски организации и помнят много добре, че те се характеризират с "милитаризиране на съзнанието, контрол и невъзможност за самореализация". Тя допълва, че в Русия има хора, които все още мислят така: "Едно време възпитаваха младите хора". Според нея, това мислене е свидетелство, че хората подсъзнателно искат да снемат собствената си отговорност за възпитанието на децата си. "И това е най-тъжното", споделя Прохорова.

Поредното поколение немислещи хора

Виктор Шендерович е убеден, че в случая с РДУ става дума по-скоро за "путиновата ценностна система", коята иска да възпита поредното поколение немислещи хора. "Путин продължава да създава единственото, което може. А именно казарма", казва публицистът. Ирина Прохорова се опасява, че "вместо да получат смислени знания и възможности да осмислят живота, на младите хора отново ще им се втълпяват някакви идеологеми. Тя смята, че създаването на РДУ ще се превърне в проверка за цялото общество. "Защото перспективите и мащабите на тази организация зависят от самите хора и преди всичко от родителите. От това доколко те ще приветстват създаването на РДУ или ще се възпротивят", казва Прохорова.

Според Виктор Шендерович със създаването на младежката организация страната се завръща в миналото - с всички произтичащи от това последствия. Ирина Прохорова все пак се опитва да не губи оптимизма си. "Иска ми се да вярвам, че тези зачатъци на архаичното съзнание и архаичия начин на управление все пак няма да възтържествуват", заключава тя.

Материалът е публикуван в "Дойче веле"