Световната агенция срещу допинга (WADA) представи в Женева свой доклад за серия от нарушения от страна на Русия. Заключението на Агенцията е, че Руската федерация трябва да бъде извадена от световната лека атлетика.

"Нашата препоръка за 2016 г. е Руската федерация да бъде изключена" - така президентът на Агенцията Ричард Паунд отговори на въпрос дали санкциите се отнасят и за предстоящите летни олимпийски игри в Рио.

Препоръката на WADA е отправена към IAAF - Международната федерация по лека атлетика, която трябва да вземе окончателното решение.

"По време на разследването попаднахме на информация, свързана не само с корупция в спорта, но и с възможна криминална дейност. Предадохме всичко на Интерпол за последващо разследване“, каза още Паунд.

Агенцията обвини руското правителство в „директен натиск“ над лабораторията в Москва, която може да изгуби своята акредитация. В доклада от 355 страници се говори заиректен натиск и намеса от руската държава в работата на антидопинг лабораторията в Москва“.

Агенцията също така препоръчва петима състезатели и петима треньори да получат доживотна забрана за участие в международни състезание заради употребата на допинг.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!