Още е пресен споменът, когато практически целият свят единодушно смяташе руската армия за празна обвивка от някогашната й съветска мощ. Господстващото мнение бе, че руската армия е фатално отслабена от съчетанието от корупция, некомпетентност, алчност и демографската криза на 90-те г. (която силно ограничи броя на здравите мъже на наборна възраст). Бюджетните пари се разграбваха, имаше ""Липса на истински реформи", а ръководителят на руското военно министерство бе лично замесен в кражба и убийство. Това не изглеждаше като обещаваща институционна рамка, в която да бъде изградена надеждна, съвременна и ефективна армия. Обърнете внимание например на следния цитат, който е от инструктор във Военноморското училище:

"Събитията в Крим не променят този факт. Русия слиза от сцената с неустойчив икономически и може би политически модел. Може да се спори дали главното предизвикателство на XXI век наистина ще бъде сриването на руската държава, когато петролът свърши и приятелите мафиоти на Путин до един ще се забавляват на вилите си на френската Ривиера."

Мненията стигаха до това колко гнила и закъсала е руската армия, но на практика никой не направи и намек (поне публично), че скорошните военни реформи в Русия бързо доведоха до създаването на боеспособна сила, която е "почти равна" на американската армия. Ако някой намекнеше преди година или две, че ако двете армии се бяха изправили една срещу друга при равни условия, руската щеше да има добър шанс да победи американската, той непременно щеше да бъде обявен за "полезен идиот" или дори щеше да му бъде лепнато клеймото на агент на Кремъл. Днес обаче единодушното мнение на експертите бързо се премести в обратната посока. Руската армия не просто постигна скромно повишаване на боеспособността си, но и вероятно е в състояние да нанесе поражение на американската армия в честна битка. Ето какво се казваше в скорошна публикация в изданието "Политико":

"В началото на септември той направи презентация с програмата Microsoft PowerPoint, с която показа, че при сблъсък на еквивалент на американска бронирана дивизия с вероятен руски противник американската дивизия ще бъде победена. "Победена" не е точната дума", каза ми миналата седмица Макгрегър (става дума за полковникя от резерва Дъглас Макгрегър, сега консултант на Пентагона - б.р.). "Точната дума е "унищожена". Презентацията от 21 слайда показва 4 сценария за битки, всички срещу руски противник в Балтика. Това един настоящ военен стратег в Комитета на началник- щабовете на въоръжените сили на САЩ нарича "най-вероятния сценарий на битка, пред който ще бъдем изправени извън Близкия изток".

При безпристрастен прочит на статията става ясно, че борбата в Пентагона е поне толкова заради бюрократичните войни,  колкото за изправянето срещу руснаците. Въпреки това има висши военни публично описват руската армия като силна и боеспособна сила, която е голяма заплаха ца ВАНО и "почти равна" по сила с пакта. Това е твърде изненадващо. Ако погледнете колко пари са похарчени за армиите на Русия и САЩ, няма да очаквате, че боеспособностите им дори могат да се доближат. Ето какви са разходите за един войник от 2000 г. насам. (огромното неравенство щеше да бъде още по-голямо, ако бяха взети предвид и 90-те г. на ХХ век, но аз предпочетох сравнението да бъде възможно най-просто).

Със син цвят са отбелязани разходите на САЩ, а с червен - тези на Русия.

През последните 15 години американската армия харчи средно по 10 долара за един войник срещу всеки 1 долар, похарчен от руснаците. Това е огромна зееща пропаст, която се стесни съвсем леко през последните 2-3 години. Единственият начин руската армия да придобие боеспособност, която, макар и съвсем малко, да се доближава до тази на Америка, е заподозрените в корупция и некомпетентност руснаци да са разработили сложни методики, които да им позволят да увеличат радикално дела на боеспособността към всеки похарчен долар. Това, което знам за руското правителство, предизвиква у мен силни съмнения, че Кремъл е успял да постигне това. Но този извод е неизбежен, ако вие, както и много хора, цитирани в онази публикация на "Политико", смятате Русия за "почти равна".

-----

* Авторът е магистър по бизнес администрация в училището "Уортън" към Университета на Пенсилвания и специалист по Русия. Препечатваме коментара му от сп. "Форбс".