"След като изрично вписах в протокола от задържането, че имам хематом по главата и съм с високо кръвно, униформените ми казаха, че ще позволят преглед от лекар, само ако се откажа да искам адвокат", обясни в ефира на бТВ Пламен Русев, който твърди, че е пребит преди седмици от полицаи във Велико Търново.

Униформените дошли по сигнал за нарушаване на нощната тишина. Преподавателят във Великотърновския университет твърди, че не е вдигал шум. Те обаче игнорирали възраженията му и го накарали да слезе с тях при патрулната кола, за да му  връчат предупредителен протокол. Специалистът по древен Шумер обясни, че усетил нещо притеснително в поведението на полицаите, но все пак ги последвал.

"Веднага след като излязохме пред блока, единият полицай извика високо, че го нападам. В този момент усетих другия полицай отзад, и след това ми се губи", разказва Русев.

Университетският преподавател загубил съзнание от силен удар в тила, който оставил, както го определи адвокатът му Николай Хаджигенов, "един чудесен хематом, 8 на 4 сантиметра".

Русев разказва, че се свестил в полицейското управление, където пазителите на реда му заявили, че ще получи лекарска помощ, ако се откаже от адвокатска. В крайна сметка не получил и служебен адвокат. Все пак след дълги преговори, бил пуснат да посети болница. Там били установени първоначално нараняванията - хематоми на лицето и на тила. По-късно, при втори преглед, било установено и силно мозъчно сътресение.

Въпреки това си състояние Русев бил принуден да застане пред съда и да се защитава по обвинение за дребно хулиганство, затова че обидил полицаите. По-късно полицията допълва, че университетският асистент ударил един от полицаите и бил отказал да изпълни  полицейска заповед. По някаква причина снимките, които Русев по-късно разпространява във Фейсбук, са направени 10 дни след преполагаемия побой.

Според полицията нараняванията са станали, защото Русев е бил пиян и е паднал по стълбите.

"В крайна сметка остана версията, че тези наранявания са станали от падане по стълбите, което е забавно - всеки път като става полицейско насилие, нараняванията са от падане по стълбите", коментира адвокатът му Хаджигенов.

Той защитаваше един от предполагаемите трима килъри на депутата от ДПС Делян Пеевски. Известен е и с други дела срещу полицейско насилие.

Русев разкри, че имал спор със съседите, "граждански". На въпроса какво стои зад предполагаемата атака, отговори така:

"Злонамерен акт от съседите."