Над 20 дка изорана бъдеща гора. Това показват снимките от района на пистата "Витошко лале 1" в Природен парк "Витоша". Унищожените млади дръвчета са навсякъде. Председателят на Асоциацията на природните паркове в България Тома Белев е подал още преди дни сигнал до Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - София и вчера е била извършена съвместна проверка с участието на няколко институции.

РИОСВ обаче може само да констатира нарушението, а охраната на парка е задължение на Регионалната дирекция по горите. Първата институция е към екоминистерството, втората - към земеделието и храните. Това разделение на отговорностите води до парадокса:

Нарушение има. Извършител няма.

В района са изоставени няколко тежки машини, с чиято помощ най-вероятно е било извършено престъплението. Според природозащитници, то е по Чл. 278в. от Наказателния кодекс:

"(1) Който противозаконно унищожи или повреди защитена територия или местообитание - предмет на опазване в защитена зона, се наказва с лишаване от свобода до три години или пробация, както и с глоба от две хиляди до десет хиляди лева."

Миналата нощ доброволци останаха на пост в района на Меча поляна, за да не допуснат някой да си прибере изоставените машини. Те са без регистрационни номера и затова институциите засега не са идентифицирали собствениците им. (Успоредно с това се подготвя пореден национален протест - виж по-долу)

"Поискано е съдействие от полицията и Контролно-техническата инспекция към Министерството на земеделието за изясняване на собствениците на техниката. За констатираните нарушения се подготвя доклад за престъпление по Закона за защитените територии към Прокуратурата. Оставени са постоянни дежурни от Горско стопанство - София. Благодаря на всички, които помагат да се спазват законите!", коментира зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов, който пряко отговаря за горите.

Според него има нарушения на Закона за горите, Закона за защитените територии и Плана за управление на Природен парк "Витоша".

Природозащитници припомнят, че местността е била залесена с доброволен труд, а фиданките са били купени с европейски средства. 

Това е второ нарушение за последните десет дни. На 28 октомври бе извършена проверка също по сигнал на Тома Белев за "земно-изкопни дейности и строителство с тежка строителна техника в държавни горски територии в района на х. "Алеко", ПП "Витоша". Извършената проверка е установила "прокопаване на траншеи и полагане на тръби, а в района на ски писта "Витошко Лале 1" - долна станция, съществува преместваема постройка - павилион."

Собственикът на павилиона вече е установен - това е фирмата концесионер "Витоша Ски". Все още не е ясно дали фирмата има отношение и към другия случай.

Техниката е изоставена и без номера.
Унищожените малки дръвчета са все още там.
Доброволци охраняват през нощта тениката, за да не си я прибере някой.

И протест

По същото време природозащитници организират утре национален протест - ГРАЖДАНИТЕ срещу МАФИЯТА в Пирин, Рила и Витоша.

Досега в социалната мрежа са се записали над 2 хиляди души. Мястото е кръстовището на "Патриарх Евтимий" и "Граф Игнатиев" в София, известно още като "Попа". Часът е 18:30.

Ето част от мотивите за протест на организаторите:

"В Национален парк "Пирин" офшорната „Маренго Трейдинг“ заграбва безплатно защитена територия, собственост на всички нас. Тя НЯМА концесия в парка, но почти е построила 6-седалков лифт, който не е планиран никъде. Държавата й помага, вместо да я санкционира. Заради това тече проверка на прокуратурата срещу бившия екоминистър от ДПС от кабинета Орешарски. А сегашната екоминистърка улеснява работата и разрешава да се изсекат вековните мури на Пирин. Тя ги нарича „дървен материал“, който „ще бъде използван за ремонт на пътеки“ Страхотно, а?!

В Природен парк "Витоша" друга офшорка, но свързана с пиринската, мести „морени“ и изравнява терените извън пистите, копае незаконна система за изкуствен сняг без необходимите разрешителни, близо до вододайната зона. Строят се и противопожарни кули за наблюдение, които не са на мястото си и са просто грозно усвояване на европейски средства.

В Национален парк „Рила“, както и в Национален парк „Пирин“ и Природен парк „Витоша“, са на път да приемат 10-годишни планове за управление. По поръчка на инвеститори с тях на практика се разрешават сечи и застрояване в над 50% от територията. В Национален парк "Рила" дори смениха картата на зоните в последния момент.

Стотици хора и организации изпратиха становища до институциите новите планове да не се приемат в този вид. Ако се приемат, ще е много трудно да спрем всички мераци на олигарсите за ски курорти, писти, хотели и каквото друго им хрумне. 

Затова и излизаме на улицата. Битката отдавна не е само за вековната гора и незастроения пясък.

Битката е: Гражданите срещу Мафията. Рунд пореден!"