Джанлуиджи Нуци си спечели много врагове във Ватикана. Но, при цялата си власт и отправени закани за разправа, те не са в състояние да накарат разследващия журналист и автор да замлъкне.

Нуци е роден през 1969 г. в Милано. Разтърсващи са неговите книги “Ватиканът АД”, в която описва финансовите машинациии на Светия престол и “Негово Светейшество. Тайните писма от писалището на папа Бенедикт XVI”, в която са публикувани документи на папата немец, изнесени тайно и предадени на Нуци от неговия иконом Паоло Габриеле.

И в най-новата си книга “Всичко трябва да излезе на светло” на базата на тайни документи нашумелият автор разобличава измами, но и тотално безхаберие във Ватикана. Нуци вади на бял свят потресаващи факти:

- Недвижимите имоти на Светия престол се оценяват на 2,7 милиарда евро, а в счетоводните книги са заприходени имоти едва за 389 милиона евро.

- Опоскан е пенсионният фонд, дефицитът възлиза на 800 милиона евро.

- Доказана наличност от поне 93 милиона евро изобщо не фигурира в баланса.

- Стотици хиляди евро отлежават по банкови сметки, открити на имената на отдавна починали папи.

- Милостинята, която богомолци пускат в касички на църквата, се използват не за благотворителни цели, с тях се пълнят предимно финансови дупки.

- От складовете на Ватикана са изчезнали стоки и продукти за 1,6 милиона евро.

- Повечето от кардиналите не живеят като папа Франциск в скромно жилище от едва 50 кв. м, а се ширят в апартаменти до 524 кв. м, като заплащат едва по 20 евро годишно.

По повод последните му разкрития Джанлуиджи Нуци дава откровено интервю за онлайн изданието на “Шпигел”, което предлагаме на вашето внимание.

С разкритията си печелите врагове. Директорът на католическото “Радио Мария” ви нарече Юда и обяви, че с голямо удоволствие би ви обесил. Често ли ви заплашват?

Не, даже напротив. Получавам огромно одобрение и то дори от кръгове около църквата. Повечето прозряха: когато огледало показва ужасни неща, то не огледалото е виновно. В крайна сметка дори самият папа Франциск разпореди разследване.

Кои от публикуваните от вас документи смятате за най-важните?

Без съмнение това са резултатите, до които достигна назначената през февруари 2014 г. от папата следствена комисия COSEA. Те недвусмислено доказват доколко във Ватикана са разпространени престъпно нехайство, забулвания и измами. Това, което особено ме разгневява, е изключително съмнителното стопанисване на недвижимите имоти. Кардинали обитават по над 500 кв. м почти без наем, докато папа Франциск живее на 50 квадрата (в хотел "Санта Марта" б.р.) и зове за скромност и за църква на бедните. Разтърсен съм и от това, какво се прави с милостинята на богомолците в храмовете. В цял свят вярващите даряват за нуждаещи се, а след това тези пари тайно се използват, за да се пълнят дупки във финансовия баланс.

По наши сведения на папските разследващи е отказвана информация, правени са опити за потулване на истината. Други пък не са били в състояние да докажат произхода на милионите си.

Да, има разтърсващо писмо на следователите, изпратено до личния асистент на папата. В него те се жалват от липсата на сътрудничество от страна на секретариата на Ватикана, но и посочват престъпен подход към управлението на имотите на Апостолическия престол.

Като чете книгата ви, човек остава с впечатление, че в болшинството си актьорите от финансовия сектор на Ватикана са пълни некадърници.

Има значителна некомпетентност, налице е и нехайство. И на базата на глупостта и мудността някои прокарват интересите си. В тайно направен през 2013 г. запис папата отправя недвусмиселн апел към курията: «Ако ние не сме в състояние да държим под контрол парите си, които са пред очите ни, как тогава можем да обгрижваме душите на вярващите, които не могат да се видят?»

Франциск говори и за инвестиции на църквата в оръжейни производства и насотява: «Отваряйте си очите при влагане на пари, не забравяйте морала и риска, когато се каже: «Лихвата е висока или нещо от този род.» С такива изказвания папата всява смут сред противниците си във Ватикана. Дали може да се говори за война срещу папата?

Така твърдят сътрудниците на папата и аз мисля, че не е преувеличено. Да не забравяме, че всички опити досега за реформиране на курията се провалиха. Това покавза колко силни са противниците.

Кой е най-големият враг на Франциск?

Парите. Не бива да забравяте, че в играта са огромни интереси. В момента Ватиканът разследва Джампиетро Натино, собственика на банката «Финат». Обвиняват го, че е използвал управлението на недвижимостите на Ватикана, както и неговата централна банка за пране на огромни суми пари.

Прокуратурата в Рим вече установи, че разтърсваната от скандали банка на Ватикана IOR цели 40 години е работила без лиценз. Не е ли крайно време тази банка да се закрие?

Не, не е възможно.Ватиканът се нуждае от банка. Има идея IOR да бъде превърната в етична банка, умирам от смях. Та това е противоречие – банка да се ръководи от социални и морални принципи. Не! Аз съм на мнение, че трябва да се направи така, че тази финансова институция да стане по-прозрачна, най-сетне да се закрият всички сметки, по които титулярите не са известни. Когато се твърди, че междувременно били закрити всички сметки на частни лица, то това е лъжа. Има напредък, но той е твърде плах.

Защо ви се доверяват експерти от кухнята на Ватикана, предавайки ви информация?

Те искат нещата да излязат на бял свят. Толкова е просто. В името на тази цел те рискуват кариерата си.

Вашият информатор Паоло Габриеле, някогашен иконом на папа Бенедикт XVI, през 2012 г. ви предаде тайни документи. Той беше арестуван, осъден, но папата го помилва и той излезе предсрочно от затвора. Той дали съжалява, че е разкрил секрети?

Не. Той ме увери, че продължавал да е убеден, че е постъпил правилно. Бенедикт XVI му прости и понякога му изпраща подаръци.