ДПС със своя профил на либерална партия представлява ценностна преграда за бацилите на радикализма и фундаментализма, по-надеждна от телените огради по границите. Това каза лидерът на движението Лютви Местан днес след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента.

"Във връзка със страховете от бежанците ние за сетен път застъпихме разбирането, че този силен страх не само в България, но и в ЕС всъщност не е от самите бежанци, нито от техния брой, а е породен от етническото, религиозно и културно различие, което те носят със себе си и ней-вече предвид риска, че покрай бежанския миграционен поток в посока съответните общества на страните на ЕС биха могли да проникнат и бацилите на радикализма, на фундаментализма, които да застрашат националната сигурност. Смея да твърдя, че тук по отношение на този риск ДПС със своя профил не на етносубект, а на национална либерална партия представя една надеждна ценностна бариера за тези бацили на радикализмите и фундаментализмите, които биха могли да застрашат сигурността на ЕС и на България. От тази гледна точка много е важно като национална политика да се разгръща интеграционният процес, защото маргинализираните общности, социално изключените общности биха могли да бъдат по-податливи на опасни идеи”.

Това каза Местан в характерния си стил.

Според него заседанието на КСНС е протекло нормално и добрият тон не е бил нарушен.

"Отправихме препоръка езикът на омразата да не бъде част от политическия диалог, защото това наистина е сериозен риск за националната сигурност”, каза още Местан.

Според него полицейските протести не са били акцент на КСНС.

"Нашето предложение по-конкретно е български институции да работят активно за постигането на единна европейска позиция за разширяването на зоната за сигурност на ЕС чрез ускоряване на процеса на интегриране на Западните Балкани към ЕС при отчитане на българския национален интерес и спазване на критериите за членство", заяви Местан.