В някой от кабинетите в централата на ДПС трябва да има една карта. Тя вероятно много прилича на тази по-долу. Това е карта на част от България с имената и границите на общините. Какво е общото между оцветените ли?

Общото е, че преди четири години оцветеното петно върху картата щеше да е много по-малко от днешното. Другото общо е, че общинските ръководства на ДПС на тези места са заети в момента да търсят обяснения за резултатите си на изборите. А те са все по-притеснителни за централата в София.

Не, не е Илиана Раева.

Всички научихме как ДПС изгуби изборите за кмет в Кубрат и Исперих – две общини, които до миналата седмица бяха приемани за бастиони на движението. По телевизията видяхме Илиана Раева да събира овациите от името на своята партия „Обединена България“ за обрата в Исперих, но всъщност победата е на изключения от ДПС депутат Гюнай Хюсмен, най-крупния агробизнесмен в общината.

Случаят „Исперих“ може лесно да затвори темата с извода, че става дума за вътрешни конфликти в рамките на ДПС, а не за загуба. По-широкият географски анализ на резултатите на ДПС на последните местни избори обаче показва тенденция:

ДПС трайно върви надолу в областите Разград и Силистра.

На тези местни избори ДПС изгуби кметските постове в Кубрат и Исперих, област Разград, както и в Никола Козлево, област Шумен. Още на миналите избори Движението изгуби кметския пост и в община Дулово, област Силистра.

На пръв поглед – четири общини, случва се. По-внимателен анализ обаче показва, че ДПС трайно губи подкрепа в 9 съседни общини, които образуват нещо като анклав сред приемания за крепост на ДПС Делиорман, т.е. Лудогорието.

Сравнихме получените гласове за листата за общински съветници на ДПС на последните три местни избора – 2007, 2011 и 2015 година, във всички общни от областите Разград, Търговище, Шумен и Силистра. Това, което Лютви Местан пропуска в своите публични анализи, е следното: ДПС не само губи в определени общини, но в тези, които печели, печели с много по-малко отпреди.

Дулово, Исперих, Омуртаг, Кубрат, Разград, Тутракан, Силистра, Никола Козлево, Самуил...

В тези девет общини отливът на гласове от ДПС е значителен. Тази таблица показва получените гласове за листата на Движението на последните три местни избора.

А следващата графика показва тенденцията в тези девет общини – вижда се, ча най-сериозният отлив е в едни от „най-важните“ общини, които дават на ДПС значителна част от гласовете на парламентарни избори.

Получените гласове на парламентарни избори от ДПС са повече в тези общини, защото тогава не важи т.нар. правило за уседналост. То пряко засяга избирателите на ДПС, част от които са постоянно или в Турция, или в Западна Европа. Но правилото бе едно и също на последните два местни избора, т.е. уседналостта не може да бъде единственото обяснение за спада.

В региона коментират, че настроенията срещу ДПС се разпространяват като епидемия. Картата показва как „заразата“ се предава от община към съседна община и в Лудогорието се оформя „остров“, в който местните турци все по-често предпочитат да гласуват за различни кандидати от тези на ДПС.

Случайно или не, най-видимият пример за тази тенденция – Исперих, бе домакин на откриването на Националната кампания на ДПС за последните местни избори. На 26 септември пред очите и ушите на Лютви Местан на стадиона в Исперих бе изпълнена популярната песен за Райна Княгиня във варианта на турски език. Това бе широко прието за провокация.

„На хората тези номера вече им дойдоха в повече,“ коментира за Клуб Z бивш активист на ДПС от региона.