Своя законопроект за вкарване на електронното дистанционно гласуване в Изборния кодекс предложиха депутатите от Реформаторския блок начело с Петър Славов, който заяви пред Клуб Z миналата седмица, че се работи по такъв.

В документа има подробно описани етапите на гласуване - избирателят първо се регистрира не по-късно от 30 дни преди изборите за дистанционния вот. С тази регистрация той ще заявява, че няма да гласува по стария метод, и бива зачертан от избирателните списъци.

Вече регистриран, избирателят влиза в интернет страница с ЕГН-то си като потребителско име, и с парола, получена при регистрацията. Получава чрез СМС на мобилния си номер (който трябва да е заявил като се е регистрирал) генериран на случаен принцип код за достъп, валиден за 10 минути. В случай на три неуспешни опита системата блокира за час.

Страницата ще е направена така, че да може да се гласува през компютър, таблет, смартфон.

Електронната бюлетина трябва да изглежда по същия начин като хартиената. След потвърждаване на вота системата прави проверка, така че ако има нередовност, го уведомява, и приема бюлетината ако е редовна. Информацията изчезва и става недостъпна за следващия на устройството.

Избирателят може да променя гласа си колкото пъти иска до края на изборния ден, но не повече то два пъти на час.

Законът описва ясно етапите, но, разбира се, не дава технически детайли. Например, според чл. 214, ал. 5,"електронният глас се съхранява в електронната избирателна кутия". Не е ясно обаче точно какво представлява това. Гласовете, съхранявани там, не трябва да имат информация, която да наруши тайната на вота.

Описани са и основните изисквания за системата - тя трябва да бъде постоянно свързана с регистъра за електронно гласуване, не могат да гласуват повече от трима души от един MAC (МАК) адрес (всяко устройство има свой уникален), и дава възможност да се подаде гласа за не повече от три минути.

Отново липсват технически детайли - "предотвратява купуването и манипулирането на гласове", но не е ясно как, "гарантира тайната на гласуването", и "осигурява надеждна и бърза идентификация на самоличността на избирателите".

Всеки, който се е регистрирал за електронно гласуване, се проверява в обща система - изборен регистър, друга идея на Блока, не пряко свързана с електронното дистанционно гласуване, но според тях нужна за пълноценното функциониране на системата.

15 депутати на Блока, начело с Петър Славов и Мартин Димитров, са подписали законопроекта.

Ето пълно описание на етапите: