Реалната цена на винетката в България е 150 лева за лека кола. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в сутрешния блок на бТВ. Тя коментира вчерашното решение на правителството годишният стикер за автомобилите да поскъпне от 67 лева през тази година на 97 лева от 2016 г.

"Ако искаме да имаме по-добри пътища в нормално състояние са необходими повече инвестиции. Знаем добре, че за много хора 150 лева биха били социално непоносима цена. Затова приехме по-малко увеличение", каза Павлова.

Тя оцени като грешка факта, че цената на винетките не е била променяна от 2008 г. насам. По-правилно щеше да бъде, ако цената бе увеличавана с по 5-10 лева всяка година и да няма шок за шофьорите, обясни министърката. 

Според разчетите на МРРБ приходите от винетки за догодина ще бъдат с около 50 милиона повече. Министърката обеща значителна част от тези средства да отиват за третокласните пътища, на които в момента само се кърпят дупки.

"На запад преасфалтирането става на 7-10 години, а у нас на 35 години", посочи Павлова.

Според нея реална промяна в качеството на пътната инфраструктурата ще настъпи след 2018 година. От тогава у нас трябва да заработи тол система за тежкотоварните автомобили.

"Тогава приходите ще са съвсем различни, а принципът ще бъде да плащат повече тези, които рушат пътищата. Тол такси ще се събират от превозните средства над 3,5 тона, а за колите ще останат електронни винетки, които ще могат да се плащат с SMS или на банкомат", обясни Павлова.