Винаги се говори за перспективни специалности - такива, които ви гарантират след завършването им работа и добро възнаграждение. Към момента икономиката, администрацията и управление и машинното инженерство се оказват направленията във висшето образование в България, чиито специалисти са най-търсени. Сред първите са още електротехника, електроника и автоматика, информатика и компютърни науки, архитектура. Педагогическите кадри са по-търсени от работодателите от правистите.  Най-малка нужда е заявена от работодателите от завършилите театрабно и филмово изкуство, стоматология и спорт.  Това сочат данните от тазгодишната рейтингова система на висшите училища в България. 

 Най-ниската безработица сред завършилите висше образование е сред тези с диплома по...военно дело.  Там безработица на практика няма. Всички завършили това направление намират работа. Следващите в класацията са по-очаквани - медицина, фармация и стоматология. Заплахата да останете без работа след завършавнето си, ако сте учили соицални дейности, биологични науки, история и археология е особено голям. Най-голям е процентът на безработните с дипломи от животновъдство.

 

Още една любопитна класация- тя е за оценка на придобитите знания и умения на практика. След трите направления, които завършват хора на изкуството, в челото са направления като педагогика, растителна защита и фармация, чиито кадри добре се справят с прилагането на практика на наученото по време на висшето образование. От допълнително обучение вътре вече в практиката най-силно се нуждаят завършилите транспорт, корабаплаване и авиация, което е нормално, там са нуобоходими много специфични умения, които се усвояват в конкретната среда. Следват химичните технологии и стоматологията.