Франция няма да даде вечеря на иранския президент Хасан Рухани, който ще пристигне там през уикенда, пише в. "Вашингтон таймс".

Причина е спор за менюто.

Рухани трябвало да вечеря с френския си колега Франсоа Оланд, твърди парижкото радио Ер Те Ел. Гостът настоял в менюто да няма алкохол, а месото да бъде "халал", т.е. от немесоядно животно, което трябва да бъде заклано според мюсюлманските традиции.

Меню без вино обаче е почти богохулство във Франция, за чиито граждани светските идеали са свещени, отбелязва "Вашингтон таймс".

Изданието твърди, че францудите предложили закуска без алкохол. Иранците обаче отхвърлили идеята, тъй като това им се видяло много "евтино". В крайна сметка Оланд и Рухани ще се срещнат и ще разговарят, но без да ядат.

Иранският президент тръгва през уикенда на първата си обиколка из Европа след избирането му през 2013 г. Тя трябва да се превърне в символ на икономическото възраждане на Ислямската република след вдигането на санкциите заради сключеното ядрено споразумение.

Рухани ще пристигне първо в Италия. Там той ще се срещне с премиера Матео Ренци, с папа Франциск и с шефове на водещи италиански компании.

Във Франция иранският президент ще произнесе реч в централата на ЮНЕСКО - Организацията за образование, наука и култура към ООН, която се оглавява от българката Ирина Бокова.