Помните ли записа от инструктажа в ТЕЦ „Бобов дол“, в който работниците бяха настойчиво съветвани да гласуват с точно определен номер в бюлетината? Няколко дни през пролетта на 2014 година цялата държава коментираше този скандален случай, а институциите показваха мускули. Още няколко дни по-късно телевизионните зрители видяха как служителите на Христо Ковачки са унижавани да се редят на опашка пред празен магазин, защото получават купони за храна точно за този магазин. Празния. Това бе отмъщението заради няколко разговорили се работници.

Районната прокуратура в Дупница образува две отделни производства по тези случаи. Омбудсманът се ангажира. Изпрати писмо до Главната инспекция по труда. С две думи: работеща държава.

Вече никой не говори

Разликата между близкото минало и днешния ден е, че вече никой не говори за притискане и за изнудване на служители, които се явяват и мнозинството избиратели в общината. Получен ли е поне един сигнал за контролиран вот в Бобов дол на последните избори?

Не.“

Краткият отговор е на Станислав Тенев, председател на Общинската избирателна комисия. С това Бобов дол се превръща в уникална община, в която нито един от участниците в изборите не е сигнализирал за нещо нередно. Нищо че в деня на втория тур ГЕРБ разпространи следното съобщение:

"Работещи във "Въгледобив" ЕООД - гр. Бобов дол са уведомили, че ръководителите на предприятието изрично настояват да бъдат заснемани бюлетините при гласуването, с цел контролиране на вота в полза на ПП БДЦ"

А резултатите?

Никой не е очаквал нещо различно. Кметът и мнозинството в Общинския съвет (7 от 13 места) са от Българския демократичен център. Това е новото име на партия „Лидер“, която бе основана от собственика на ТЕЦ-а Христо Ковачки. Така той става работодател на всички – и на енергетиците, и на общинските служители. БДЦ е първа политическа сила във всичките 8 секции в град Бобов дол и в повечето от останалите секции в селата на общината.

Това обаче не е новина. Така беше и на предишните местни избори – и кмет, и мнозинство. (9 от 13 места) Доминацията не беше стопроцентова на местните избори през 2007 година, когато „Лидер“ получава "само" 531 гласа в града. В следващите години „грешката“ е поправена, а осем години по късно гласовете са 1132.

Местни хора разказаха, че работници от мините и ТЕЦ “Бобов дол” били заставени да гласуват до 10,00 часа. Те не смеели да отидат дори и на предизборни концерти по време на кампанията, защото ги заплашвало уволнение“, пише в репортажа на агенция „Фокус“ от изборния ден.

В Общинската избирателна комисия обаче няма нито един сигнал. Защото няма смисъл. На 22 април тази година Районната прокуратура в Дупница е прекратила производството за онзи запис с инструктажа, защото „не са налице данни за силово принуждаване“. Споменатите суми се оказали аванс.

Разпитаните работници са признали, че е имало инструктаж, но тази агитация не е била придружена от принудителни заплахи“, каза за Клуб Z говорителят на прокуратурата Емил Павлов.

По-късно Окръжна прокуратура – Кюстендил е извършила административна проверка и е потвърдила заключението на по-ниската инстанция. Няма данни просто. Няма данни и по другото производство – за купоните и магазина. И то е прекратено.

На фона на тази спокойна картина, служителите от ТЕЦ „Бобов дол“ отново гласуваха така, както иска собственикът на предприятието. Както е всеки път.

Тази графика показва броя на "правилните гласове" на изборите в съответните години. 

Получени гласове от подкрепяните от Христо Ковачки партии. Резултатите от изборите за Европейски парламент през 2014 г. са в червено, защото тогава "Лидер" не участва, а министърът на енергетиката е от БСП. 

На парламентарните избори преди година първа сила е „България без цензура“, защото тогава Ковачки е в коалиция с Бареков – 963 гласа в осемте секции в Бобов дол. На изборите за Европейски парламент обаче първа сила е БСП, защото „Лидер“ пропуска тези избори – 1066 червени гласа. Тогава министър на енергетиката е представител на БСП. Вероятно случайно.

На парламентарните избори пред 2013 година „Лидер“ отново е номер едно – 1189 гласа. На местните избори през 2011 година – 1687 гласа. На парламентарните през 2009 година – 1285 гласа. Далеч назад е ГЕРБ, да не говорим за други партии.

Зависимостта се повтаря и по секции – ако на тези избори в секция 006 БДЦ има 198 гласа, то на евроизборите миналата година БСП има 191. Ако в същата секция на парламентарните избори преди година „България без цензура“ има 172 гласа, то през 2013 година те са 205 за "Лидер". Отклоненията са несъществени във всяка секция - едни и същи хора гласуват точно така, както иска шефът им.

Резултатите винаги са правилни. Жалби няма. Значи всичко е наред.