СЛАВА АНАЧКОВА

Около 700 000 лева е платила здравната каса за лекарства, каквито изобщо не са били внасяни в страната. Това заяви министър Петър Москов пред депутатите от парламентарната здравна комисия. Източването е било установено по време на разговорите между фармацевтичните фирми и НЗОК за договаряне на 20-процентни отстъпки, които индустрията трябва да предостави до края на годината.

"Когато касата представи документи на компаниите и им каза, че за техните количества трябва да върнат определена сума, фирмите обявиха, че това е невъзможно, защото никога не са внасяли въпросните лекарства в страната", разказа д-р Москов.

Не стана ясно дали измамата е по линия на болници или лекари, но при всички положения някой е издал рецепти за продуктите или лечебно заведение е отчело терапия, каквато изобщо не е извършило.

На този етап скандалното разминаване е установено само при две компании, но повече подробности не могат да бъдат дадени, защото случаят е даден на прокуратурата, уточниха от здравното министерство.