Един служител от горското стопанство е уволнен заради унищожаването на десетки млади дървета на Витоша, съобщиха от Югозападното държавно предприятие. По нареждане на директора му инж. Дамян Дамянов от работа ще бъде освободен началникът на горскотехническия участък за района на Витоша.

Други двама служители пък ще бъдат наказани административно - горският надзирател за същия район ще бъде преместен, а директорът на ТП „ДГС София” ще бъде наказан съгласно договора за управление с удържане на една месечна работна заплата.

От утре пък се въвежда допълнително дежурство в района на Витоша съвместно със служители на Регионална дирекция на горите-София.

В началото на седмицата снимки от района на пистата "Витошко лале 1" в Природен парк "Витоша" показаха унищожени над 20 дка бъдеща гора. Изорани бяха десетки млади фиданки смърч.

За безобразието сигнализираха екоорганизации, а от Югозападното държавно предприятие съобщиха, че са направили проверка и е установено отнемане на повърхностния почвен слой и преместване на морени на площ от около 20 декара. Това е станало с тежки строителни машини, които са унищожили и младите дръвчета.

На мястото имало строително-монтажни работи за отводняване на ски пистата "Витошко лале", като затова не са били представени документи от фирмата възложител "Витоша ски" ЕАД.