Битката за разпределянето на държавните блага под формата на медийни пакети за агитация за референдума, навлезе в последната си фаза. Централната избирателна комисия (ЦИК) започна поетапното разглеждане на договорите между малките партии и Инициативните комитети (ИК) с медиите, към които те са насочили отпусканите им от централния бюджет по 40 000 лв. за кампания за допитването.

ЦИК решава дали тези договори са спазени, дали са според правилата и тогава отпуска вече физически средствата, разбирай, превежда парите.

Както Клуб Z писа, подадените заявки от политформациите и комитетите за публикации, агитиращи с "Да" или с "Не" на референдума за електронното гласуване, са за над 1,1 милион лева.

Още в хода на подаването им обаче изникнаха връзки между някои партии и ИК (предимно от тези регистрирани във Видин), с определени медии, като всички пътища водят към Борислав Цеков - бивш НДСВ депутат, понастоящем партньор на БСП, основател на Института за модерна политика, Движение "Модерна България" и "Асоциация на младите юристи". Организациите на Цеков и партиите и комитетите в голяма степен имат връзки помежду си, както и с медиите, към които са насочени медийните пакети, което поставя питанки за свързани лица и нарочна схема за усвояване на държавните средства.

На ход е ЦИК, където се очертават два противоположни лагера - най общо, на БСП, ДПС и НДСВ срещу ГЕРБ, десните и "Атака". Първите са "за" това подобни договори да бъдат одобрявани, вторите - "против". И тъй като комисията взима решенията си с мнозинство от 2/3, има голяма вероятност да не успее да се произнесе по дадени казуси и те да заминат в административния съд.

Бизнес каталог за политическа реклама

Първата порция медийни пакети бе разгледана от ЦИК на 10 ноември. Таня Цанева, член на ЦИК от квотата на БСП ("гражданска") докладва осем договора за одобрение, четири от които между Р.М.Б.К. ЕООД и три инициативни комитета, всичките от Видин, и всички герои на предходните ни материали, попаднали в тях като част от мрежата от свързани лица.

Договорите са за дребни суми, защото големите отидоха към други свързани медии, като "Хаштаг", но пък обсъждането им предизвика полемика в ЦИК и отлагане на решението по тях.

В Р.М.Б.К. пари искат да насочат ИК на Павла Цветкова (700 лв.), ИК на Ивайло Петров (9400 лв. и 1000 лв.) и ИК на Емил Иванов (1266 лв.).

Срещу това възрази членът на ЦИК Цветозар Томов (от "гражданската" квота на ГЕРБ). Според Томов въпросната медия първо не е медия, а издава бизнес каталог - "Партнерс каталог". Според него секцията "Политика" е била създадена специално за изборите, за да се публикуват агитматериалите за референдума, което е видно и на самия сайт. Членът на ЦИК вметна и че Р.М.Б.К. е видинска фирма, където са регистрирани и комитетите.

Имитация на предизборна кампания

Томов заяви също така, че от двете страни на договора за медийна реклама стоят свързани лица. "За мен е очевидно, че това е имитация на предизборна кампания и има конфликт на интереси", посочи Томов и настоя решенията по тези четири договора да не се гледат анблок с останалите, по които няма възражения.

В действителност, проверка на Клуб Z показа, че зад Р.М.Б.К. ЕООД, регистрирана във Видин, стои Радослав Георгиев. Същият е сред управляващите на сдружение "Активно общество", в което са председателите на два от Инициативните комитети - Павла Цветкова и Емил Петров Иванов, както и още осем души и от трите видински ИК, които искат да насочат част от медийните си пакети в бизнес каталога.

Отделно Радослав Георгиев е част от "Модерна България" на Борислав Цеков.

Таня Цанева изтъкна, че сайтът е създаден със спонсорството на Министерство на икономиката, че ЦИК има критерии за одобряване на медийните пакети, а това, че някои нейни колеги имали възражения не се случвало за първи път. Шефката на ЦИК Ивилина Алексиева (БСП, от т.нар. гражданска квота, дошла от ръководството на Института за модерна политика на Цеков) предложи медийната комисия в ЦИК да изготви подробни критерии за одобрение и тогава да се разглеждат договорите. Така точката бе отложена. Тези критерии се очаква да бъдат одобрени до следващия вторник, когато ЦИК отново ще заседава.

Иначе на следващото заседание, на 12-и, комисията одобри с пълно мнозинство 13 договора на обща стойност 153 178 лева. Повечето са за дребни суми. Изключение правят два договора с телевизия "Евроком". Първият е за 30 072 лв. с "възложител" "Социалистическа партия български път", също дребен вложител в свързаните медии, а вторият е с възложител "Българска социалдемократическа партия". Тя дава на "Евроком" целия си медиен пакет от 39 994 лв.