Днес се навършват 30 години, откакто българин за първи път изкачи най-високия връх в света Еверест (8848 метра). Направи го Христо Проданов. И не се върна. 

Самото изкачване влиза в историята. Опитният алпинист първи покорява върха по тежкия западен хребет и по маршрут, наричан от местните "Жесток път". Първи оттам и без кислороден апарат. Първи през април. Обикновено Еверест се атакува от месец май нататък, когато природата става малко по-гостоприемна.

Христо Проданов тръгва от последния лагер (8120 м) заедно с шерпа Джон Ринджи, който обаче се отказва по трасето, тъй като катеренето без кислород се оказва непосилно за него. В 18,15 ч Проданов съобщава по радиостанцията, че е на върха. Той не се задържа много там, тъй като камерата му не работи и не може да заснеме историческия момент. На слизане покорителят е сварен от нощта на около 8700 метра. Умората също си казва думата.

Той се обажда на следващия ден два пъти с все по-изтляващи сили. До днес в ушите на участниците в експедицията и на хиляди българи звучат думите на шефа на екипа Аврам Аврамов по радиостанцията: "Христо, не заспивай, не заспивай. Моля те, не заспивай, ти си българин, ти си голям българин. Не заспивай..." Със спасителна мисия се наемат Иван Вълчев, Трифон Джамбазов, Людмил Янков и шерпът Ринджи. В един момент Янков остава сам. И преодолява огромно разстояние за рекордно кратко време, за да намери Проданов. Изумителен героизъм, намерил отзвук по света почти наравно с постижението на Проданов. Но Янков се върна сам.

Него природата си го прибра на 17 април 1988 г. под "Мальовица".  

А експедицията през 1984 г. качи на Еверест още четирима български алпинисти. На 8 май от най-високо на света погледнаха Иван Вълчев и Методи Савов. Ден по-късно същото сториха Николай Петков и Кирил Досков. Впоследствие на Методи Савов бяха отрязани пръсти на крака заради измръзване...

През годините много се изговори трябвало ли е Христо Проданов да предприема такъв риск сам, била ли е атаката му докрай съгласувана и обмислена, какви са били отношенията в родната експедиция. "Не съдете и няма да бъдете съдени", е един от вечните завети на Божия син. Нека оставим всички въпроси в миналото и просто си спомним за изумителния подвиг на един българин, един голям българин. Преди 30 години Христо Проданов стъпва на пределната надморска височина от 8848 метра на Разпети петък. Днес е Великден...