РОЛАНД НЕЛЕС

Настъпи точно сценарият, от който след “Шарли ебдо” така много се страхувахме. Атентати по време приятелски мач (Франция-Германия снощи в Париж), в концертна зала, нападения срещу невинни хора в улични кафенета. Това е следващата степен на ескалацията при войната на терористите срещу Франция и цяла Европа.

С тази перверзна стратегия терористите искат да всеят страх, да подклаждат политически хаос и да разрушат начина ни на свободен живот. Това ни хвърля в покруса, но поражда и гняв.

Тези атентати ще променят Франция и Европа далеч повече, отколкото всички предишни нападения.

Какъв е верният отговор на терора? Ще се намерят хора, които ще зоват за още повече полиция. Те ще настояват и за още по-голяма твърдост в Сирия. Още повече оръжия, бомби и дори хвърляне на мащабни сухопътни сили срещу джихадистите.

Всичко това би могло да се направи. Но как да се направи мъдро? Съществува понятието "отбранителна демокрация" и точно тя сега е на дневен ред. Да се отбраняваш, не означава да се биеш като полудял или пък да изградиш държава като по Оруел. Не, това означава друго – демокрацията не е шоу на рохките яйца. Демократичните държави са длъжни да се противопоставят на враговете си с твърдост, но разумно и интелигентно, при това без да се откажат от собствените си принципи.

Битката срещу терора ще е дълъг процес

Естествено е, че проблемът с ислямския терор, на който сме свидетели сега, трябва да се бори от корените. Това обаче не може да се реши с елементарни отговори от днес за утре. Трябва да се подготвим за един продължителен процес, ще има още много избити, даже и у нас.

Европа и Франция трябва да подхождат стъпка по стъпка. Това включва да се придвижи мирен план за Сирия, за да може заедно с другите актьори – Русия, Иран и Саудитска Арабия, Ислямска държава да бъде изолирана. Наложително е и по-добро сътрудничество между силите за сигурност в Европа и решително преследване на ислямистките кръгове у нас. Но това означава да се действа и срещу безперспективността, недоволството и апатията, завладели част от европейското общество.

Мнозина от джихадистите на Ислямска държава идват от германската, френската или от британската образователна система и от предградия на метрополии. И тук иде реч да се спечели битка – с по-голям социален ангажимент, интеграция и заетост.
Сега повече от всякога е необходимо европейско единство. А ислямистите да не подценяват решимостта на демократите. Те още не го знаят, но тази битка ще я загубят.

Роланд Нелес завежда ресор «Политика» на сп. "Шпигел", откъдето препечатваме коментара му.