Дейността на Международната федерация по лека атлетика (IAAF) може да бъде преустановена, а леката атлетика може да не бъде представена на Олимпиадата в Рио де Жанейро.

Това съобщава ABC NewsRadio, като се позовава на члена на независимата комисия на Световната антидопингова агенция (WADA) Ричард Макларън. В Женева на 9 ноември се проведе пресконференция на WADA, на която независимата комисия на организацията обвини Русия в многобройни нарушения на антидопинговите правила и препоръча на IAAF да отстрани руските атлети от участия в съревнования под нейната егида, в това число и Олимпиада 2016.

В отговор IAAF в петък временно отне членството на Руската лекоатлетическа федерация.

"Евентуално отстраняване на Международната федерация е напълно възможно да бъде една от нашите препоръки, когато представим втората част от доклада. Не сме обявили нашите изводи относно IAAF заради разследването, но ще го направим в следващия си доклад. Не бива да изнасяме определена информация сега, тъй като може да поставим под заплаха разследването", каза Макларън, съобщава БГНЕС.

Същевременно руснаците се готвят за завръщане в  IAAF. Руската федерация по лека атлетика се надява да си възстанови членството в Международната федерация по лека атлетика след три месеца. Тази доста оптимистична прогонза дойде от и.д. шефа на федерацията Вадим Зеличьонак. 

"Искаме да си върнем членството след три месеца", каза той, цитиран от ТАСС.

Той съобщи още, че на извънредно заседание с участието на спортния министър Виталий Мутко е бил приет антикризисен план на действие.  Съгласно него главната цел сега е да се осигури участието на руските лекоатлети на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г.