Разследване срещу министъра на инвестиционното проектиране Иван Данов е образувала прокуратурата след сигнала на журналиста Атанас Чобанов. Данов стана известен като "френския министър" след като на сайта Биволъ бяха публикувани документи на службата по заетостта в Париж, от които става ясно, че неправомерно е получавал помощи за безработни. 

Според разследването на  Чобанов,  от септември 2004 г. до май 2005 г.  Данов е получил неправомерно 15 000 евро от френските социални служби. Той подавал 8 месеца декларации, че е безработен и си търси работа във Франция.

Във Франция Данов не може да бъде съден, тъй като давността на документните престъпления е 5 години, но по българското законодателство е 10. Прокуратурата е започнала разглеждане на данните, предоставени от Атанас Чобанов. Според данните в сигнала, докато Данов е подавал декларации, че не получава доходи и взимал помощите, е работил по няколко архитектурни проекта и е преподавал в Университета по архитектура, строителство и геодезия. 

Въпреки, че френската прокуратура няма да разследва случая заради давност, по думите на Чобанов оттам могат да поискат парите да бъдат върнати. 

По думите на министър Данов от своя страна твърди, той не бил нясно, че получава помощи за безработни. Според документите публикувани в "Биволъ" обаче, той е пътувал редовно до Париж, за да подписва декларации, според които не получава доходи и не работи. 

"Това е една нагла лъжа, той е подписвал документи", каза Чобанов.