Предпоставките да бъдат изключени няколко робовладелски режими, богати на нефт, от стратегическите баланси на съвременния и утрешния свят са налице. Запитвали ли сте се, защо за половин век глобализация технологиите в областта на информацията, биологията, дори и в оръжейната индустрия се промениха няколко пъти до неузнаваемост, докато в енергетиката статуквото не е мръднало - нефтът си е нефт, газът си е газ? Какви бяха компютрите през 1965 г. - какви са сега?

Но и тогава, и сега петролното лоби е арестувало човечеството в един непроменим механизъм на икономически и геополитически контрол. Колко инвестиции са необходими за да бъде технологизиран водородния синтез, колко усилия биха поевтинили достатъчно слънчевите технологии, геотермалната енергия и т.н.? Много по-малко от парите, които се харчат за войни, целящи да съхранят статуквото на петролните феодални диктатури - от Риад и Доха до Москва и Каракас. Да не споменаваме огромната власт, с която разполагат петролните интереси в западния свят.

Ако нефтът бъде изваден от играта - джихадът ще трябва да се води при надбягвания с камили, интелигентните и предприемчиви хора в арабския свят ще получат шанса да измъкнат своите общества от робовладелска вкаменелост, бившият Съветски съюз ще се демократизира спокойно и безалтернативно, а енергията ще излезе от статута на основен залог в геополитическите съперничества и често следващите ги войни. You may say I'm a dreamer, but I'm not the only one.

Коментарът е от профила на Огнян Минчев във Фейсбук. Заглавието и подзаглавието е на Клуб Z