Международната общност трябва да обнови Стратегията на ООН за борба с международния тероризъм и още веднъж да потвърди своята ангажираност с тази борба.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев в Париж. Той говори на конференцията в Париж по повод 70-годишнината от подписването на учредителния акт на ЮНЕСКО. След атентатите от 13 ноември във френската столица форумът промени дневния си ред и постави акцент върху търсенето на устойчиви решения за борбата с тероризма.

"Спешно се нуждаем от приемането на План за действие, насочен към постигането на резултати", каза Плевнелиев.

Той призова въпреки атаките да не бъдат изоставени ценностите, в които парижани и всички европейци вярват – „свободата да бъдеш какъвто си и споделената вяра, че всички сме родени равни, за да живеем в разбирателство."

Плевнелиев изтъкна, че във всяко общество има някой, който би предпочел „меча пред перото“ и в името на Бог е готов да отнеме живота на невинни хора.

„Но бруталното убийство няма нищо общо с Бог. Защото Бог е достатъчно мъдър да не позволява на никого да вярва, че може да доминира над другите“, заяви държавният глава.

Според него атентатите в Париж и тези, извършени по-рано през годината в различни части на света, са показали, че агресивният екстремизъм и радикализация преминават националните граници и никой не е в безопасност. Българският президент призова за обединени действия срещу първопричините за тероризма, а не само срещу последствията.

"Никой по света не се ражда терорист. Терористите се създават. Социалното изключване, неравенството и липсата на достъп до основни човешки права са причините, които подхранват омразата и разделението. Има много млади хора, които нямат работа, нямат перспектива и цели в живота, а радикализмът е само на крачка разстояние", заяви Плевнелиев. 

Той е уверен, че терористите ще бъдат победени от международната антитерористичната коалиция. Тяхната идеология обаче не може да бъде ликвидирана с оръжия. Тя може да бъде победена само чрез предлагането на по-добри идеи, образование и изграждането на толерантни общества.

"Обединена Европа би допуснала най-голямата си грешка, ако пренебрегне основните си ценности и допусне затварянето на границите си за тези, които са различни и чиито живот е в опасност. Ако постъпим така, значи терористите са победили. Това би означавало, че Париж никога няма да бъде същият - град на ярки светлини, на толерантност, на взаимно уважение и на мултикултурния диалог“, каза още Росен Плевнелиев.