Премиерът Бойко Борисов не подкрепи твърденията на избрания от собствената му политическа сила президент, че Русия води хибридна война с България. Не бил "чак толкова голям ястреб".

Изказването си Борисов направи във Варна, където днес откри регионално депо за управление на отпадъци. Поводът - вчерашното интервю на Росен Плевнелиев за британския вестник "Индипендънт", в което държаният глава заяви, че Русия води хибридна война на Балканите, насочена към дестабилизацията на цяла Европа. Според публикацията Плевнелиев подозира именно Москва, че стои зад безпрецедентните кибер атаки срещу интернет страниците на редица държавни институции, които започнаха в деня на първия тур на местните избори 25 октомври.

"Виждате, че най-големите на срещата на Г-20 се държат много внимателно и сдържано с Русия", контрира Борисов. "Не съм чак толкова голям ястреб и не влизам в такива теми. Балансът в света е толкова крехък, че трябва да си мерим думите", допълни той.

Борисов изрази и опасение, че средствата от оперативните програми може да бъдат прекроени след атентата в Париж. По думите му било възможно те да бъдат свити за сметка на инвестициите в повишените мерки за сигурност.

"Мисля, че ще се катализират доста процеси за повече сигурност, повече инвестиции там, което, между другото, е доста притеснително за нашите програми, защото кохезията е изключително важна, оперативните програми са изключително важни, а пари в Европа няма, в Комисията нямаи това много ме притеснява", посочи премиерът, цитиран от Mediapool. "Надявам се да не го направят, казали сме си мнението, това още не е заявено, но ние предупреждаваме, че това не бива да си го мислят, защото трябват огромни средства, а кохезията е просто изключително важна за нас", допълни той.