Членовете на хакерския колектив "Anonymous" обявиха, че подготвят серия от кибератаки срещу "Ислямска държава", след атаките в Париж, в които бяха убити 129 души. Във видео, публикувано в канала на групата Anonymous Nord, анонимните хакери обявиха война на терористичната организация, съобщи Ройтерс.

Говорителят е с традиционната маска на Гай Фоукс, а видеото е на френски.

"Тези атаки не мога да останат ненаказани", казва той по повод стрелбите и взривовете във френската столица в петък вечерта. "Анонимни по цял свят ще ви преследват и ще ви заловят. Вие трябва да знаете, че ще ви намерим, и няма да ви пуснем"

Според "Анонимните", терористите са "паплач".

"Ще започнем най-голямата операция някога срещу вас. Очаквайте много кибератаки. Обявена е война. Пригответе се", продължава съобщението.

Международната група хакери, която не е централизирана, все пак е провела немалко кибератаки от създаването си през 2003 г. Някои ги считат за кибер-терористи, други - за борци за свобода. Едно обаче е сигурно - те са глобален фактор - така смята и списание Таймс, който през 2012 г. обяви "Анонимния" за една от 100-те най-важните личности на света.

"Ние не прощаваме и не забравяме", заключва видеото с мотото на Anonymous.