Какво е bitcoin? Думата произлиза от английските думи bit – единица информация, и coin – монета. Новото разплащателно чудо в Интернет всъщност е децентрализирана виртуална валута, а самата система BitCoin е платежна интернет услуга с отворен код, чрез която се извършват финансови операции в партньорската мрежа (peer-to-peer). 

Биткойнът представлява закодирана цифрова поредица, която отговаря на определени математически условия, не подлежи на фалшификация и е непроследима. Терминът биткойн се споменава за първи път в статия, написана от човек или група с псевдонима Сатоши Накамото, в която се описва как работи BitCoin системата. 

Виртуалната валута набира огромна популярност и все повече търговци я приемат като разплащателна единица. Биткойни се харчат за какви ли не стоки и услуги - някои добри, други не чак толкова. Анонимността и невъзможното проследяване на виртуалните пари дава възможност за нетипични и "интересни" за обикновените хора покупки, като наркотици и оръжие. И все пак модерният уеб човек пазарува и традиционните "скучни" неща.

Храна и вино

Сан Франциско е първият град, в който пекарни, винарни и сайтове за доставка на храни започнали да приемат биткойни. Реална вечеря с виртуална валута. Не звучи никак зле, нали?

Уеб приложения и сайтове 

Популярната блог платформа Wordpress и сайта за запознанства ОKCupid дават възможност да платите с биткойни за приложения и ВИП акаунти. Идеята дошла заради страни, в които плащанията с PayPal и кредитни карти са блокирани. 

Пътуване в космоса

Компанията Virgin Galactic на Ричард Брансън ще ви разходи в открития космос. Достатъчно е само да отделите солидна сума виртуални пари. 

Наркотици

Скандалният онлайн магазин за наркотици SilkRoad беше блокиран от ФБР, но на негово място остана "черния виртуален пазар" и магазина-клонинг SilkRoad 2.0. В мрежата могат да се купят наркотици с биткойни, не само за лична употреба, но и в големи количества. Въпреки анонимните плащания, това си остава незаконно и се преследва от властите. 

Убийста и оръжия 

Още по-лоша покупка от наркотиците са оръжията и плащанията за убийства. В т.нар. Deep Web (Dark Web) - "Черния скрит интернет", в който се разпространяват какви ли не забранени и незаконни неща, разбира се приема биткойни. Автомат "Калашников" и поръчка за политическо убийство, в Deep Web спокойно можете да си ги платите с новата валута. Но не забравайте, че рискувате да си имате работа с ФБР, Интерпол, и да полежите в затвора. В края на 2013 година американската полиция е арестувала 10 души по обвинения в търговия с оръжие на "черния виртуален пазар". 

Крадени кредитни карти 

Пак из дебрите на "тъмния уеб" може да си купите информация за открадната кредитна карта и да правите разплащания на гърба на повтърпевшия. Недостойно и незаконно деяние, но можете да го извършните срещу някой и друг биткойн.