Великите жени винаги имат тайни и техните тайни са повече от тайните на великите мъже. С тези думи представи документалния филм „Катя Паскалева. Последната роля“, посветен на голямата актриса, журналистът Георги Тошев. Заглавието е част от програмата на Киномания и ще може да се види на 26 ноември в кино „Люмиер“. От 19 до 30 ноември пък Мраморното фоайе на НДК ще е докакин на изложбата „Непоказвани картини на Катя Паскалева“.

60-минутният филм на режисьора Ема Константинова и сценариста Георги Тошев разбулва скрития от публиката образ на трагичната и възвишена личност – актриса, която се отдава до последно и в работата, и в живота и в любовта. Както го описват създателите, „Катя Паскалева. Последната роля“ е разказ за една жена, живяла „красиво и безотговорно” във времената на „предписания” и ограничения.

Катя Паскалева е родена на 18 септември 1945 г. в Петрич, но израства в Перник. В миньорския град баща ѝ има много приятели сред гръцките емигранти, те пък създават свой самодеен театър.

През 1967 г. завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на Методи Андонов. Творческият ѝ път започва в Пазарджишкия театър. Прави забележителни роли в киното – „Козият рог“, „Матриархат“, „Звезди в косите, сълзи в очите“, „Вилна зона“, „Спирка за непознати“, „Бедният Лука“ и много други. В края на живота си подготвя моноспектакъла „Скитница“.

Катя Паскалева умира на 56 години, след като в продължение на две години се бори с рак на гърлото. В една от предсмъртните си бележки пише:

„Аз играя последната си роля – на актриса, поставена пред изпитанието дали ще удържи да размие границата между реалността и условността… И премиерата… всъщност е финалът на спектакъла живот“.

Коя е Катя Паскалева и кои са демоните, с които се бори през целия си живот? На тези въпроси търсят отговори Георги Тошев и Ема Константинова – а зрителите ще видят филма им на 26 ноември.

Площад СЛАВЕЙКОВ