СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Перфектен, невероятен! Така реагират повечето от германците, след като изгледаха тв трилогията “Библията”, копродукция на САЩ и Великобритания. Филмът, излъчван от Велики Четвъртък до Велика събота по частния канал “Фокс”, бе гледан от 6 милиона зрители.

Във филма Христос е толкова красив, че провокира тайни помисли, които са в разрез с Божиите заповеди и отдалечават хората от чистата вяра, контрират строго набожните немци.

В ролята на Месията блести португалският актьор Диогу Моргаду (33 г.). Може и да е случайно съвпадение, но и той е разпнат на Христовата възраст, само че пред камера.

Преди да бъде одобрен за ролята, красивият млад мъж е заработвал насъщния като манекен, участвал е и в няколко “сапунки”. Като какъв ще възкръсне след “Библията”, един Господ знае.

За германците и американците обаче той е най-красивият Исус Христос на всички времена. Освен във ФРГ, по време на Страстната седмица филмът бе показан и в САЩ, но не на малкия екран, където са го гледали миналата година. Този път  в кината бе излъчена съкратена верия на “Библията” и под ново заглавие – “Синът Божи”. Приходите само за трите дни до Великден се изчисляват на 60 милиона долара.

Известно успокоение сред разбунилите се строго вярващи немци заради красотата на актьора Моргаду внесе днес професорът по теология в град Пасау Ханс Мендл: “Младежта не може да се вдъхнови от един крехък и смирен Исус. Младите хора искат да видят Спасителя като атрактивен, предизвикателен мъж, който подава ръка на клетници. Моргаду го постига на екрана и това би следвало да се приеме като добър знак.”

Подобно мненние споделя и социологът Петер Виперман: “Днес хората не са особено склонни да прегърнат вярата. Един Христос обаче, който е представен като обаятелен син Божи, несъмнено привлича вниманието и това е от полза за Църквата. Това показват и коментарите във форумите след излъчването на “Библията” с Моргаду в ролята на Исус Христос. И няма нищо лошо в това, че той се приема като суперзвезда. Важното е хората да се обърнат към християнските ценности. Това е внушението на филма и то е прекрасно.”