Главният архитект на София Петър Диков подаде оставка. Той обяви решението си на пресконференция в Дирекция "Архитектура и благоустройство" в Столичната община.

Диков каза, че е пуснал молба до кмета Йорданка Фандъкова да бъде освободен на 9 февруари 2016 г., когато се навършват 10 години, откакто той е на поста. Втората молба е до председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков с искане да бъде освободен от борда на директорите на "Метрополитен". Диков обясни, че до тази дата има достатъчно време, за да се проведе конкурс за него наследник.

На пресконференцията си той изтъкна като голям свой успех т. нар. северна скоростна тангента, която е 17 км и давала възможност да се стигне за 10 минути от единия до другия край на София. Диков се похвали, че предстои да бъдат изградени връзки на тази тангента със северните райони на София. Преди 10 години околовръстният ринг на София имал само две изградени отсечки, каза Диков.

В момента се работило активно по парковете на София. Той нарече "манипулация" информациите, че в Борисовата градина ще има "виенско колело и мол". Диков изтъкна като свой успех прочистването на София от рекламните билбордове и сергиите.

"Вие не помните какво представляваше София преди 8-9 години - борд до борд, сергия до сергия", каза Диков.

Петър Диков заема поста от 2006 г. През годините името му бе замесено в доста спорни решения за София. Последният скандал, свързан с него, бе за строеж на жилищен комплекс до мястото, където бе "Софияленд" и кортовете "Малееви".

Не само архитектите, но и много активни граждани, които имат отношение към градската среда, го възприемаха като човек, който е отговорен за опропастяването на много добри инициативи - конкурса за метростанция 20, конкурса за ЦГЧ, конкурса за Борисовата градина, пародийни обществените обсъждания, промяна на ПУП-ове тихомълком, недомислени пътни възли и т. н.

"Честито, Софиянци!"

По повод на оставката групата "Спаси София" разпространи поздравителна картичка и обръщение към софиянци:

"Днес е щастлив ден за всички нас и ще бъдем изключително радостни, ако усиленият натиск, който Спаси София и Спаси метрото оказваха през последните години също са допринесли за тази оставка.

Честито Софиянци!"