Мрачният бетонен блок от съветската епоха, подслонил областната управа в Одеса, има трудно възприемана пристройка - прозрачна стъклена клетка с лъскави нови бюра и екип от юристи. Предназначението й е да разглежда оплакванията на дълбоко разочарованите хора в това знаменито черноморско пристанище, което принадлежи на Украйна, но е считано от Владимир Путин за законна част от Русия. През първите си три седмици стаята бе затрупана от 3500 жалби.

Авторът на този експеримент с отговарящата управа е още по-изненадваща фигра - Михаил Саакашвили, президентът-революционер на Грузия, чието десетилетно усилие да утвърди прозападно управление в тази бивша съветска република в изкупитлна жертва на Путин и спорна фигура в западните столици. Изпъден от Грузия, след като загуби изборите, Саасашвили се настани заедно с многонационалния си екип в центъра на бурните усилия на Украйна да отблъсне военното нашествие на Путин и да създасе икономическа и политическа системи, прочистени от корумпирания авторитаризъм на Путин.

Тази борба сякаш достига повратна точка. Украинските прозападни лидере изглеждат уверени, че са притъпили засега стремежа на Путин да завземе със сила територията, която той нарича "Новорусия", включително Одеса и големи територии от останалата част на Югоизточна Украйна. Те като че ли са стабилизирали икономиката. Но желанието им да освободят страната от хватката на олигарсите в руски стил и ендемичните кражби бележат в най-добрия случай слаб напредък. Западните правителства, които едва успяваха да поддържат страната да не потъне финансово, губят търпение. Това важи и за украинците, които отговарят при допитванията, че са готови да повторят уличната революция, която свали предишното пропутинско правителство.

Саакашвили и кадрите му донесоха някои от малкото видими признаци за напредък. Един грузинец създаде изцяло нови полицейски сили за Одеса и Киев. Друг помага при създаването на агенция за борба с корупцията. В Одеса обновяването на публичната администрация става под ръководството на Мария Гайдар - изтъкната руска опозиционна активистка (и дъщеря на някогашния премиер реформатор на Елцин - Егор Гайдар), която обобщи, че най-добрият начин за борба с путинизма е да се изгради алтернатива в Украйна.

Саакашвили обаче съвсем не е доволен. Обратното - на вечеря миналата седмица със салати и месо на грил с делегация на Германския фонд "МаршаЛ", към която се присъединих, той неколкократно предупреди, че Украйна е на ръба на друг срив.

"Украйна победи Русия във войната", заяви той. "Сега въпросът е дали Украйна няма да победи себе си. Ние сме на етапа, в която или ще вървим много бързо към промени за добро, или ще има много бързи промени към по-лошо."

Подобно на повечето хора в Киев, Саакашвили е по-малко съсредоточен върху 40-хилядната армия, която Путин все още държи в Източна Украйна, където властва крехкото примириеотколкото върху поитическите битки на Петро Порошенко - бизнесмена-президент, който се сприятели със Саакашвили преди десетилетия, когато двамата следваха в Киев и който го покани в страната миналата година. Зависим от крехкия парламентарен съюз, Порошенко се мъчи да прокара реформите, поискани от ЕС, в замяна на търговски и визови отстъпки. Това са мерки като тези срещу дискриминацията на гейовете, коиито бяха отхвърлени няколко пъти, преди да бъдат одобрени миналата седмица.

Междувременно Порошенко даде заден ход в пълномащабното настъпление срещу олигарсите и корумпираните държавни служители. Едва шепа от 8000-те съдии в Украй на са уволнени, макар да е известно, че хиляди от тях са корупмирани. Президентът разгневи Запада, като отказа да смени главния прокурор, който блокира к лючови разследвания, и се опитва да контролира назначението на прокурор за борба с корупцията, без когото новата агенция срещу корупцията не може да започне да действа.

Представители на ЕС като че ли се надяват, че Порошенко и премиерът Арсений Яценюк могат бавно и с големи мъки да бъдат принудени на по-нататъшни реформи. Саакашвили, който със сигурност не е доволен от ограничаването на вниманието му върху Одеса, има друга идея - радикална смяна на правителството.

"Изходът е в това да се направи рестарт на правителството", казва той.

Той би искал бързо да приватизира държавните компании - броят ив е 3400 - и изцяло да подмени публичната администрация, която нарича "безнадеждна".

"Трябва да знаем докъде е проникнала корупцията в Украйна", заяви Саакашвили. ""Тя е толкова дълбока, толкова раазпространена, че единственият начин да се справим с нея е да създадем нов административен продуктД"

Новият център за жалби в Одеса и намиращият се до него "център за публична администрация" са замислени като пилотни проекти на модел за национална трансформация.

Малцина в Украйна оспорват анализа на Саакашвили. В политическите кръгове се говори, че той може и трябва да бъде назначен по някакъв начин за премиер. Саасашвили отрича да има предвид това, когато призовава за промяна. Той с основание изтъква, че няма база в парламента. Западните защитници на правителството изглеждат ужасени от идеята. Но ако Украйна иска да спечели войната със себе си, нещо тук ясно трябва да се промени. И скоро.

-----

* Авторът е заместник главен редактор на американския веситник "Вашингтон пост", откъдето препечатваме коментара. Заглавието е на Клуб Z.