Престрелка избухна тази нощ в северното парижко предградие Сен Дени по време на операция на полицейските части за борба с тероризма, пет дни след кървавите атентати във френската столица, съобщи АФП. 

Според две френски телевизии, Бе Еф Ем Ти Ви и ИТеле, се провежда операция по залавяне на терорист, избягал след атентатите, предаде Ройтерс. По непотвърдени сведения това е белгийският гражданин Абделхамид Абаауд, смятан за мозъка на атентатите в Париж от 13 ноември, при които загинаха 132-ма души, а над 350 бяха ранени. Вчера стана ясно, че преди месец той е бил обект на въздушни удари на западната коалиция срещу обекти на "Ислямска държава" (ИД) в Сирия, но е оцелял.

Абделхамид Абаауд е вероятният издирван от полицията. Снимка БГНЕС

Преследваните са се барикадирали в апартамент в предградието. Престрелките са започнали в 4.30 тази нощ, има двама ранени полицаи. По непотвърдена информация има трима загинали. Пак по непотвърдени данни в апартамента се е взривила жена камикадзе. В момента полицията преговаря с предполагаемите участници или съучастници.

Отделът за борба с тероризма на френската съдебна полиция се намеси, подпомаган от специални сили, съобщи източник, близък до разследването. 

В района с население около 100 000 души се намира стадионът „Стад дьо Франс“, където се самовзриви един от терористите при кървавите атаки в петък. Метрото в района е спряно, жителите са предупредени да не напускат жилищата си.

По-рано тази нощ Си Ен Ен съобщи, че френската полиция е открила мобилен телефон, използван от един от терористите в Париж.

В телефона имало съобщение: „ОК, ние сме готови“, както и карта на нападната от терористите концертна зала „Батаклан“. Информацията беше потвърдена от източник, близък до разследването, отбелязва Ройтерс. Източникът уточнил, че телефонът бил намерен в кошче за боклук близо до концертната зала.

Очаквайте подробности