Сваленият президент Виктор Янукович бил пуснат от Украйна в Русия срещу 2,5 милиарда "нещо си", съобщи киевският телевизионен канал ТСН.

Не е ясно обаче за каква валута става дума. Сумата е спомената от неназован служител на Управлението за държавна охрана (УГО). Ако тя е в украински гривни, нейният еквивалент е 161 377 272,13 евро или  222 572 406,67 американски долара.
Журналисти от ТСН твърдят, че успели да възстановят едва ли не по минути последните три дни от пребиваването на Янукович в Украйна.

Той изчезна на 21 февруари, ден, след като бе свален от парламента в Киев. В началото той смятал да избяга в Русия със самолет, но след загадъчна среща насред полето решил да избере морския път през Крим.

Вечерта на 21 февруари Янукович заедно с 21 охранители отлетял за Харков с два хеликоптера. Той уж щял да присъства на конгрес на неговата Партия на регионите. От харковското летище групата се насочила към секретен обект, наричан "президентската вила", като прогонили персонала му. Там всички пренощували, а на другия ден се завърнали на летището.
Следобед на 22 февруари Янукович и хората му кацнали в Донецк. Целта им била да се качат там на специалния президентски реактивен самолет "Фалкон-900", с който да отлетят за Москва, твърди ТСН. Тук обаче станала засечка. Самолетът не получил разрешение за излитане поради липсата на необходимите документи. С кола Янукович пристигнал в резиденцията на най-богатия украинец Ринат Ахметов, намираща се в ботаническата градина в Донецк.

На 23 февруари кортежът на Янукович се отправил по шосето към град Мариупол на Азовско море. Това е и най-загадъчната отсечка от пътуването на сваления президент, отбелязва ТСН.

Крайната цел била насред полето. Там се събрали няколко десетки луксозни коли и два неидентифицирани и до днес хеликоптера, твърди каналът, като цитира очевидци. Оттам Янукович излетял заедно със синовете си Александър и Виктор-младши. Няколко часа по-късно и тримата се завърнали на същото място.

Къде и защо е ходил Янукович тогава, не е ясно. След завръщането си обаче експрезидентът се сбоувал със сина си Александър, който се отправил към Луганск и се намира там и досега.

Точно тогава според ТСН Янукович решил да бяга през Крим и отпътувал с кола за Ялта заедно с другия си син Виктор. Пътуването било ръководено от шефа Управлението за държавна охрана Константин Кобзар, който координирал всичките си действия с Русия.

При пристигането в Ялта Янукович се отбил в местното отделение на Службата за сигурност на Украйна (СБУ), където част от охранителите му си написали молбите за напускане. Беглецът заедно с 15 бодигарда отседнал в руски пансион.

Същата вечер, на 23 февруари новият украински вътрешен министър Арсен Аваков и шефът на СБУ Валентин Наливайченко обявили Янукович за издирване. Кортежът на експрезидента се отправил към Севастопол. По пътя милиционерските патрули можели да спрат поне десет пъти колите и да задържат хората в тях. Те обаче не го направили, защото нямали законови основания за това, обясни  офицер от Управлението за държавна охрана.

В крайна сметка половин час преди полунощ на 23 срещу 24 февруари Янукович пристигнал в Казашкия залив. Там го посрещнали морски пехотинци от 810-а бригада на руския Черноморски флот. Те го качили на катер и само след денонощие сваленият и обявен за издирване президент се оказал в руското черноморско пристанище Новоросийск.

Същевременно изчезнали и самолетът и двата хеликоптера, с които Янукович смятал първоначално да бяга от Украйна, допълва ТСН. В периода между 12 и 19 март и трите въздушни превозни средства напуснали летището в Донецк.

Виктор Янукович (вдясно), все още президент, е застанал пред един от хеликоптерите си.

Реактивният самолет "Фалкон-900" отлетял за Франция уж за технически преглед. Хеликоптерите "Агуста 139" излетели първо за Молдова, а после за Румъния, къето били заредени докрай с гориво и продължили за Швейцария.

А в края на март самолетът и двата хеликоптера се приземили на московското летище "Внуково-3" и досега се намират на тамошната писта за частен авиотранспорт, завършва репортажът на ТСН.

Самият Янукович се появи публично два пъти в руския град Ростов на Дон. Той даде там пресконференция и се обяви за законен президент на Украйна.