"Като съюзници в НАТО ние подрепяме страните от източния флаг на Алианса, които се притесняват, че могат да бъдат следващите жертви на Кремъл. Постоянното ни военно присъствие по суша, море и въздух в Полша, Румъния, България и балтийските държави изпраща силно послание на възпиране."

Това заяви днес в Берлин Виктория Нюланд - помощник държавният секретар на САЩ по въпросите на Европа и Евразия. Тя участва в международна конференция за сигурността.

Нюланд допълни, че САЩ призовават съюзниците си да си помагат на тази мисия. Това трябва да става на принципа "28 за 28", колкото е броят на страните членки на пакта.

Енергийната политика също е свързана със сигурността, каза още Нюланд. И изтъкна, че растящата енергийна независимост на САЩ я освободила от капризите на ОПЕК и други опити на външни сили да използват енергетиката като инструмент за влияние.

"Приветстваме работата на Европа за диверсифицирането на източниците и видовете енергийни доставки и за прилагането на общка стратегия. САЩ координират заедно с ЕС напредъка на ключови енергийни проекти, които ще превърнат Европа в богата на енергия сила, каквато тя заслужава да бъде. Това включва инвестиции за добив на втечнен природен газ на остров Крък в Хърватия, ключови интерконектори към Унгария, България, Румъния и Сърбия, както и проучвания по целия адриатически бряг", каза Нюланд.

"Всеки опит Европа да бъде върната към единствен източник на енергия е опит да бъдат подкопани нашите сила и суверенитет. От "Северен поток" до "Турски поток" рисковете са едни и същи", допълни зам. държавният секретар на САЩ.