В понеделник, 23 ноември, на Българската фондова борса ще започне търговията с акции на "Сирма Груп Холдинг", съобщиха от компанията "ЕЛАНА Трейдинг", която извърши първичното публично предлагане (IPO) на акции на най-голямата българска софтуерна група. В резултат от процедурата компанията набра капитал от 11,5 млн. лева.

Акциите на "Сирма" ще се търгуват с борсов код SKK, а в началото цената им ще е 1,20 лв. - същата, на която се продадоха книжата в процедурата по първично предлагане.

На 16 ноември  компанията беше вписана в регистъра на публичните дружества от Комисията по финансов надзор.

IPO-то на "Сирма" започна на 16 септември, като фирмата предложи 16 млн. нови акции и 2 491 858 съществуващи с номинална стойност 1 лев и диапазон за продажба от 1,20 лв. до 1,65 лева.

Срокът за записване на книжа беше 15 октомври 2015 г., като до тогава бяха подадени поръчки за над 9,5 млн. акции. Минимумът за успех на предлагането бе 8 млн. акции.

Акции от "Сирма Груп" записаха 349 лица и фирми. Най-голям дял придоби бизнесменът Васил Мирчев, собственик на холдинга "ВМ Финанс груп" - 4,4 млн. броя, като на практика той "спаси" IPO-то на софтуерната компания от провал.