19 ноември е Световният ден на тоалетната, посветен на хигиената и отбелязван от 14 години. По този повод базирана в Лондон санитарна компания публикува доклад с държавите с най-лоши санитарни условия - и очаквано, на първо място по процент от населението без вътрешна тоалетна е Индия. Там 774 222 300 души, или 61% от населението, излизат от дома си по каквато и да е нужда.

Фактът, че Китай, Нигерия, Индонезия, Етиопия, Бангладеш, Пакистан, Конго и Танзания следват не е учудващ. Но веднага след тях, с 39 468 700 души без вътрешна тоалетна е Русия. Това са 27,4% от населението.

България изпъква сред тези икономически гиганти с 20,6%, според Евростат - една пета от българите все още имат външна тоалетна, малка част вероятно "използват свободно" природата.

Добрата новина за Русия е, че не е в почетната десетка, в която хората нямат и външна тоалетна, както 569 милиона в Индия, 52 млн. в Индонезия, 46 милиона в Нигерия.

Домакинства без тоалетна в къщата/апартамента в Европа са 2,6%. Като изключим Латвия и Литва, и в малка степен Унгария, в повечето държави на Стария континент това е по-скоро изключение и рядкост. 

Този път обаче не ние сме шампион в най-лошото - а Румъния, където 33,3% - почти идеална една трета - нямат вътрешни санитарни възли.