Терористката, взривила се по време на вчерашната полицейска акция в парижкото предградие Сен Дени, се казва Хасна Аитбулахсен и е братовчедка на убития по време на същата операция Абделхамид Абаауд, смятан за главен организатор на атентатите във френската столица на 13 ноември, съобщават белгийските медии.

Всекидневниците "Соар" и "Дерниер йор" се позовават на достоверни източници, че 26-годишната жена е станала първата жена-камикадзе в историята на тероризма във Франция. "Соар" публикува и няколко снимки на младата жена - с и без никаб. Според неин съсед, тя е започнала да носи забрадката преди 8 месеца, преди това ходила с дънки и фанелки.

През юни тя е публикувала в социалните мрежи своя снимка с текст, че скоро ще отиде в Сирия и че заминава за Турция, пише "Дерниер йор".

Изданието твърди, че френските служби са я подслушвали, защото очаквали, че Абаауд ще потърси убежище при нея. Тя останала във Франция и предложила услугите си на организаторите на атентати, пише вестникът. Според него тя се занимавала с търговия с психотропни средства и имала фирма за недвижими имоти в ликвидация.

Проследявайки я, полицията е влязла в следите на укриващите се парижки терористи, които подготвяли нов удар, пише  "Дерниер йор". Тя се е взривила вчера с жилетка с експлозиви, докато снайперистите са стреляли по нея и части от тялото й са били разпръснати по улицата пред сградата.

Аитбулхасен е посещавала университета "Пол Верлен" в Мец и в социалните мрежи се възхищавала на Хайат Бумедиен, приятелката на Амеди Кулибали, един от атентаторите в Париж от януари тази година. Тя е публикувала свои снимки с никаб и оръжие в ръка.