Спас Русев и Панос Германос наистина наддаваха днес за БТК. До 20 часа днес процедурата не е приключена.

На търг в Лондон, организиран от местното инвестиционно звено на руската банка ВТБ, те бяха единствените кандидати, допуснати да подадат оферти за компанията. И започнаха да подават оферти от 11 часа българско време.

Русев е наричан "баща" на икономическия екип на НДСВ, а шеф на българския офис на ВТБ е Милен Велчев, финансов министър в царското правителство. 

Смяташе се, че в състезанието няма никаква интрига. Както никога досега, всички телеком специалисти бяха единодушни, че БТК е за Русев, още преди да започнат да се събират оферти. Беше ясно и че "алтернативната" оферта ще е от гръцкия бизнесмен Панос Германос, който притежаваше веригата за магазини "Германос", купени от "Глобул" (сега "Теленор"). Миналата година Русев и Германос в комбина се опитваха да купят БТК.

Два независими един от друг източника на Клуб Z обаче твърдят, че въпреки първоначалните очаквания двамата претенденти са се конкурирали сериозно.

"Това реално е от полза за българската държава, защото част от цената ще отиде за българската държава", коментира запознат със сделката пред нашата медия.

Според него при най-благоприятния сценарий в масата по несъстоятелността на КТБ биха могли да влязат над 150 милиона евро, което е повече от очакваните средства от правителството.

Като цяло всички информации, които достигаха до медиите днес, бяха от двете заинтересовани страни - продавача ВТБ и контрапродавачите Цветан Василев/Дмитрий Косарев/Константин Малофеев. Последните оспорваха опита за продажба на БТК и правеха всичко възможно той да не се случи.

Официален резултат от наддаването се очаква в петък.