Докато светът се готви да отговори на последната тройка зрелищни атаки на "Ислямска държава" (ИД) - унищожаването на руски пътнически самолет над Синайската пустиня, взривяването на оживен пазар в Ливан и едновременните атаки в Париж - ще ни бъде необходим план за кампания на коалицията, който да даде ефективен отговор. Нито една отделна държава няма волята и не е в състояние да победи сама ИД.

Добрата новина би била, че ИД е успяла да разгневи голяма част от света чрез своите атентати. Като пряк резултат създаването на коалиция, която да отговори с военна сила, е относително лесно в политически смисъл. Всъщност в настоящата коалиция номинално има 65 партньора според Белия дом (макар че дори и една трета едва ли ще участват във военни операция на значително равнище). Настоящите или потенциалните партньори са САЩ, други страни от НАТО, държави с опит в Афганистан (Австралия, Нова Зеландия, Финландия, Швеция, Грузия), арабските партньори от сунитския свят и дори нетрадиционни партньори като Русия (и може би дори Иран при определени обстоятелства).

Най-трудно ще бъде изработването на план за военна кампания, в който да бъдат събрани коренно различни сили в една хомогенна военна сила. Това ще изисква културно разбирателство, търпение, находчивост, решителност и най-вече ръководство. Всяка държава вероятно ще има своите възражения, които ще ограничат силите й в някои действия. Всички ще имат различни способности, култури, езици, системи за снабдяване, ценности и редица други различия. Войната в коалиция не е за хора със слаби нерви.

Идеално е, че усилията щи бъдат оглавени от НАТО. Алиансът проведе широкомащабни военни операции извън територията си пред последните години  на Балканите, в Ирак, в морето срещу пиратството край Африканския рог, в Либия и най-вече в продължение на повече от десетилетия в Афганистан (където разположи над 140 000 войници от 50 страни, докато бях главнокомандващ силите на НАТО). За за стане НАТО водещата сила, ще бъде необходимо всички 28 съюзнички да постигнат съгласие (както бе в случаите с Афганистан и Либия). Тези разговори все още не са започнали задълбочено, но да се надяваме, че скоро ще започнат.

Няма значение каква ще е структурата на коалицията -  коалиция на желаещите, оглавявана от НАТО операция, ръководена от ЕС или ООН мисия или някаква комбинация. Трябва сериозна работа на екипа, която да подготви рамките на план за успешна кампания. Този вид мислене и планиране в момента тече в няколко столици, където военните стратези създават варианти, които да представят пред гражданските лидери. Ето някои от ключовите елементи, които водещите стратези трябва да имат предвид.

1. Създаване на гръбнак от стабилно и сигурно ръководство и контрол. Коалицията ще започне да куца от самото си начало без отчетливо изградена верига за командване,  перфектен център за разузнаване и определяне на целите, център за командване на операциите чрез сателит в местата на съсредоточаване на силите, комбиниран център за въздушни операции и система за информационни технологии. Цялата кампания ще трябва да бъде командвана от поне тризвезден генерал (вероятно от САЩ) със стабилен и сигурен щаб от няколкостотин опитни офицера и високопоставени военни. Заместникът му трябва да бъде международен партньор, който да има за специален посланик за политически съветник или дори цивилен заместник.

2. Увеличаване на обмена на разузнавателни данни в коалицията. В момента най-добрите данни "принадлежат" на САЩ и биват предоставяни на традиционни партньори като Великобритания по т. нар. споразумение на "Петте очи" (съюза за сподиеляне на разузнавателна информация между САЩ, Канада, Великобритания, Австралия и Нова Зеландия - б.р.). разузнавателните данни трябва да бъдат споделяни в по-голяма степен в коалицията, специално с технологично напреднали страни като Франция, Белгия, Дания и държавите от Северна Европа (Дания, Финландия, Исландия, Норвегия и Швеция, както и автономните им територии - Аландските острови, Фарьорски острови, Ян Майен и Шпицберген - б.р.). Ще трябва да опитаме да споделяме и ограничена информация с Русия и да стимулираме арабските ни партньори да ни дадат разузнавателни данни от техния регион.

3. Включване на силен киберелемент в плана. ИД показва нараснала активност в киберпространството по три начина - вербуване по интернет, печалби от киберпрестъпна активност и командване и контрол на операциите си. Трябва решително да атакуваме групировката по всички три направления. Трябва да има малък киберелемент в подкрепа на командващия - вероятно 100 експерти.

4. Създаване като авангард на сушата на Отряд за специални операции на коалицията. Централата за специални операции на НАТО трябва да разработи план за осигуряване на разузнавателни данни, за откриване на подлежащи на въздушни удари обекти, за рейд и за други специални операции. За това ще бъдат необходими поне няколкостотин оперативни служители, подкрепяни от авиация и специално разузнаване. Като за начало ще трябват 1000 души с командващ генерал с една звезда.

5. Интегриране с другите правителствени агенции. ЦРУ и подобните му организации имат приемливо ниво на оперативна способност, което трябва да бъде включено в плана за кампанията. Макар да не са страшно много на брой, те ще се наместят в нишата на разузнаването, определянето на целта, рейдовете и разпитите. ЦРУ трябва да ръководи тази кампания с високопоставен командващ.

6. Изпращане на мисия за ефективно обучение в Ирак. Точно за тази цел ще трябва да имаме най-голям брой хора там и това ще бъде сърцевината на плана. ще ни трябван между 15 000 и 20 000 войници от САЩ и страните от коалицията, за да реализираме две мисии да обучение. Едната ще бъде съсредоточена върху кюрдите в Ирбил, а другата - върху иракските сили за сигурност в Багдад. Този контингент трябва да бъде многонационален, командван от тризвезден генерал от САЩ (които ще осигурят близо 60 на сто от контингента) и двузвезден генерал от някои от страните с най-голям принос.

7. Засилване на въздушната кампания чрез разширяване на нейната база от цели и усилване на нейното темпо. Трябва да създадем център за въздушни операции, който да е готов на коалиция и който може да даде силна подкрепа на силите на коалицията било в Турция, било в страните от Персийския залив или евентуално в Багдад. Ще ни трябват обща логистика и други коалиционни партньори в битката. Този комбиниран център за въздушни операции трябва да бъде командван от двузвезден генерал от американските ВВС със заместник от втората страна с най-голям принос, вероятно Франция.

8. Навлизане в градовете. След мощни въздушни операции по отслабването на ИД (срещу техните източници на финансиране, ток, вода, транспорт, военна мощ, логистика, центрове за обучение, командване и контрол), кампанията ще трябва да се премести в два ключови центъра - Мосул (на първо място) и след това Рака. Кампанията ще действа с трифлангов подход - кюрдите (и йезидите) от север, мощни бомбардировки на запад като тактическа подкрепа на сухопътните операции и иракските сили за сигурност от юг.

Над всичко това като тъмна сянка, затъмняваща Слънцето, е надвиснал режимът на Башар Асад. Като се има предвид финансирането на Асад от Русия и Иран, няма чисто военно разрешение в близко бъдеще. Ще ни бъде необходима най-добрата възможна работа на нашите дипломати и политически лидери за изготвяне на споразумение, което да го отстрани от властта и да проправи път към демокрацията и справедливостта. В момента пътят изглежда доста дълъг, но разговорите във Виена са едно начало.

Всичко това ще отнеме време. Това няма да бъзе безполезно усилие на САЩ, нито ще бъде пренебрегнато с лека ръка от нашите партньори. Но се надявам уроците от Ирак и Афганистан да повлияят на мисията ни и ние ще успеем. Бруталността, подкупността и потенциалната опасност, каквато представлява ИД, оправдават усилията. Нека изработим план, да намерим правилната смесица от съюзници и партньори и да се захванем с работата.

-------

* Американският адмирал Джейс Ставридис бе командващ силите на НАТО през 2009-2013 г. След това той се пенсионира. Днес оглавява училището "Флечър" по право и дипломация към университета "Тъфтс" в щата Масачузетс. Препечатваме коментара  му от сп. "Тайм".