Швейцарският фармацевтичен гигант Novartis обяви серия от мултимилиардни сделки с други международни компании, които ще увеличат неговата финансова ефективност, съобщи АП.

Базираната в Базел компания ще купи производството на лекарства за лечение на рак на GlaxoSmithKline (GSK) за $ 14,5 млрд., като може да брои още $ 1,5 млрд., ако бъдат постигнати определени цели.

В същото време Novartis продава на GSK бизнеса си с ваксини за $ 7,1 млрд.

Двата гиганта създават нова компания за потребителски продукти, свързани със здравето. Джойнт-венчърът ще обедини бизнеса на Novartis с лекарства без рецепта с този на GSK, като така ще бъде създадена компания с годишни приходи от над $ 10 млрд. В общата фирма Novartis ще държи 36,5%, като нейните основни производства ще са болкоуспокояващи, сиропи за кашлица, лекарства срещу настинка и дерматологични препарати.

Междувременно Novartis продава своето производство на ветеринарни медикаменти на американската Eli Lilly & Co. за $ 5,4 млрд.

Според изявление на шефа на Novartis Джоузеф Хименес в резултат от сделките приходите на компанията ще намалеят с около $ 4 млрд. от сегашната им годишна стойност от $ 60 млрд., но печалбата ще се увеличи заради включване в портфейла на онкологични медикаменти.