Само зъл гений може да измисли таков нещо. Здравословен шоколад без калории и без никакъв вкус. Почерпете се с... шоколад на хапчета.

Конфекционерите започват производството на хранителни добавки с флаваноли, получени от какаото, за които се смята, че подобряват кръвообращението, пише Блумбърг. Barry Callebaut AG, най-големият производител в света на шоколад за кулинарната индустрия, вече е получил разрешение за продажба на своите шоколадени хапчета в ЕС. Mondelez също разработва продукти с флаваноли.

Американският Mars отдавна има собствена линия шоколадови капсули и прахове, като вероятно ще поиска разрешение да ги продава и в Европа. Добавките на Mars с бранд CocoaVia, са налични на пазара в САЩ от 2010 г., като голям брой по-малки компании също въведоха подобни продукти през последните години. През май Mars огласи, че започва 5-годишно сътрудничество с Харвардския университет, за да изследва хранителните ползи от флаванолите.

Callebaut, който осигурява шоколада за сладоледите Magnum на Unilever, ще си сътрудничи с френския производител на хранителни добавки Naturex, като му осигурява какаовите зърна, за да извлича от тях флаванолите. През следващата година хапчетата ще излязат на пазара, като цената им не е обявена. В САЩ 90 хапчета CocoaVia струват $45, като опаковката е достатъчна за 30-дневен прием.

Новината за съвместния продукт доведе и до пъскапване на акциите на двете компании – с 3,6% на Naturex и с 2,4% на Callebaut.

Флаваноловият екстракт ще навлезе на пазара на хранителни добавки, който е нараснал с 23% за последните 5 години и реализира продажби от $51 млрд. Учените все пак съветват хората да не разчитат твърде много на подобни продукти, за да подобрят здравето си. А Министерството на правосъдието на САЩ е открило производства срещу над 100 производители на хранителни добавки за измаа при продажбата и маркетинга на хранителни добавки.

"Добавките дават усещане, че хората контролират по някакъв начин здравето си, както и инстинктивното чувство, че имат някакви почти магически свойства", казва Марион Нестле, професор по хранене в Нюйоркския университет. "Но това няма нищо общо с науката или най-многото, което е научно доказано е, че добавките имат плацебо ефект", добавя тя.

През април Callebaut стана първата шоколадова компания, която получи от Европейската комисия сертификат за проучванията си, според които флаваноловият екстракт е полезен за човешкото здраве. Европейските власти потвърдиха, че 200 мг флаваноли дневно подобряват крръвообращението, като поддържат еластичността на кръвоносните съдове.

Проблемът е, че за да приемете 200 мг флаваноли, трябва да изядете повече от 50 г черен шоколад, който има 20 г мазнини и 350 калории. В същото време в три капсули CocoaVia има 375 мг флаваноли и само 10 калории.