Инфектиране с паразитни червеи увеличава плодовитостта на жените, съобщиха учени, цитирани от Би Би Си.

Проучване, в което са участвали 986 жени от коренното население на Боливия, сочи, че  присъствието в организма им на Ascaris lumbricoides, вид кръгъл червей (познат и като детски глист-б.р.), води до раждането на две допълнителни деца. Плодовитостта при заразените с този паразит е 22% по-голяма.

Изследователите са публикували резултатите в сп. Science. Според тях червеят променя имунната система като прави забременяването по-лесно.

Експерти даже смятат, че откритието може да доведе до създаването на нови медикаменти, стимулиращи плодовитостта.

За жените от племето "чимане" в Боливия средният брой деца е девет. И близо 70% от населението е заразено с този паразит.

Около една трета от хората на планетата живее с подобни инфекции.

Но докато Ascaris lumbricoides увеличава плововитостта, според резултатите от 9-годишното проучване, то друг вид червей - кукестият (който причинява анкилостома и също е много разпространен сред нaceлeниeтo нa cyбтpoпичecкитe paйoни в Южнa и Цeнтpaлнa Aмepиka, Южнa Aзия и Aфpикa.-б.р.) има обратен ефект като намалява броя на децата с три.

Проф. Арон Блекуел от университет на Калифорния "Санта Барбара", който е един от участниците в проучването, каза пред Би Би Си: "Ефектите са неочаквано големи".

Той обясни, че имунната система на жените се променя по време на бременността, за да не отхвърлят те зародиша. "Смятаме, че резултатът, който наблюдаваме, вероятно се дължи на тези инфекции, които променят имунната система на жените, така че за тях бременността се случва по-лесно."

Според него използването на червеи в лечението на фертилността е "интригуваща възможност", но предупреди, че все още има да се измине много дълъг път "преди да препоръчаме някой да пробва този вариант".

Проф. Алън Пейси, специалист по фертилност от университета в Шефийлд, обясни пред Би Би Си: "Откритието, че инфекция с този вид кръгли червеи на практика увеличава пловодитостта, е много изненадващо и интересно."

Той добави: Не препоръчвам на жените да пробват да се заразят с тези кръгли червеи като опит да увеличат плодовитостта си, но по-нататъшни изследвания на имунологията на жените, които носят този червей, може несъмнено да доведат до създаването на нови медикаменти, които увеличават плодовитостта.