"Догодина се навършват 125 години от учредяването на партията. Нека не пропиляваме последния си шанс да запазим социалистическата идея жива и да предотвратим превръщането на нейния основен носител – Българската социалистическа партия, в исторически спомен".

Това се казва в обръщение на социалисти от "Красно село" към членовете на БСП. Сред подписалите обръщението са Борислав Цеков, Калоян Паргов, Костадин Паскалев, Петър Междуречки, Петър Мутафчиев, Юрий Асланов, Янчо Таков и др.

Обръщението е изключително критично към ръководството на партията. В него се посочват основните според авторите му причини за краха на БСП на последните местни избори.

Изтъква се, че БСП се превръща във второстепенен фактор в политическия живот. Като една от основните причини за това се посочва порочният стил и методи на ръководство, осъществявани от ограничен партиен елит, който е все по-отдалечен то проблемите на хората.

"На водещи партийни позиции се издигат и задържат години наред едни и същи дейци, някои от които с недопустими претенции за уникалност и незаменимост. Нарушена е атмосферата на другарство, откровеност и критичност. Всяко мнение, различно от това на ръководството, е запушвано и даже наказвано", се казва още в обръщението.

Според социалистите в "Красно село" тежки щети на партията нанася разминаването между думи и дела, което продължава да отблъсква от урните левите избиратели.

"Особено цинично е, когато сме в опозиция, да се преподновяват ангажименти на партията, поети в периоди, когато партията е участвала в управлението и е имала възможност да ги реализира", изтъкват авторите на текста.

Според тях партията се самоизолира, лишена е от съюзници, структурите са безидейни и инертни. В БСП-Красно село настояват предстоящият редовен 49 конгрес да приеме програмна резолюция, която да формулира новата кауза на БСП и да пропагандира "връщането на държавата като пряк участник и гарант за управлението на икономическите и социалните процеси".

"БСП да премине решително на страната на онези, които водят истинска борба за запазване на българската природа и националните природни богатства и да провежда безкомпромисна политика срещу чуждестранните и местни монополи и картели, които задушават предприемчивия дух, равните възможности, надеждата за справедливост, и хищнически ограбват българския народ и българската природа" се казва още в обръщението.

От "Красно село" искат нов, кратък и работещ устав и формула за участие в изборите за президент и вицепрезидент.