САЩ никога няма да признаят анексирането на Крим от Русия.

Това заяви пристигналият на визита в Киев американски вицепрезидент Джо Байдън. Той говори пред журналисти следсрещата си с премиера Арсений Яценюк,предаде агенция УНИАН.

"Ние никога няма да признаем незаконната окупация от руснацитена Крим, никога няма да признаем това. Нито една нация не трябва да заплашвадруга страна. Призоваваме Русия да изтегли войските си и да действа в рамките на постигнатите дипломатически договорености", каза Байдън.

Той допълни, че ако Москва продължава да действа потози начин, ще си навлече нови санкции.

Същевременно предложиха на Украйна нов пакет от помощи в размер на общо 58 милиона долара, предаде Ройтерс. 50 милиона от тях са за политически и икономически реформи. Това съобщиха от Белия дом по време на втория ден от посещението на Джо Байдън в Киев. Другите 8 милиона долара са за военна помощ във вид на радиостанции и автомобили.

Макар да е малък в сравнение с огромните нужди на Украйна, пакетът е ясен знак за подкрепа на новите прозападни управляващи в Киев след свалянето на проруския президент Виктор Янукович. 11,4 милиона долара от помощите са за нормалното организиране на предсрочните президентски избори, които ще се състоят на 25 май.

Американски експерти ще работят също така по въпроса да намалят зависимостта на Киев от руските газови доставки.