Днес празнуваме Международния ден на Майката Земя (International Mother Earth Day). Празникът на Земята е честван за първи път през 1970 година в САЩ, а от 1990 година датата е с международно значение. 

На този ден се припомянт и поетите ангажименти към природата по време на Конференцията на ООН за околната среда и развитието през 1992 година в Рио де Жанейро. 

България е една от първите страни, присъединила се към инициативата. На 22-и април 1992 година президентът Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на конференцията на ООН в Бразилия същата година.  

Тази година Денят на Земята съвпада с пика на "Лиридите". Малко преди залез слънце днес ще може най-ясно да се види потока от метеорити, и ще може да се наблюдава до края на седмицата. 

"Лириди" е метеорен поток, породен от кометата C/1861 G1. Всяка година се наблюдава красив метеоритен дъжд, който се нарича "априлски лириди". Обичайно може да се наблюдава между 19-и и 25-и април, а пикът е най-често на 22-ри април. Лиридите са напблюдавани за първи път преди повече от 2500 години.

По някога повреме на пика преминават повече от 20 метеорита на час. Тази година астрономите казват, че няма да видим чак такова пищно явление заради текущата фаза на луната. 

"Луната ще развали голяма част от шоуто. Не очаквайте прекалено много“, съветва Бил Куук от НАСА.

"Лиридите са ярки, могат да се преборят с малко лунна светлина“, доста по-оптимистично казва Дебора Бърд, редактор в сайта за астрономия и наука EarthSky.

По случай днешния празник по цял свят се организират зелени инициативи, голяма част от които са специално насочени към децата. Еколози подчертват, че от ранна детска възраст трябва да се учим как да пазим природното ни богатсвто и Майката Земя. У нас тази година честванията са под мотото "Зелените градове: Да мобилизираме милиони хора за създаването на устойчива и здравословна околна среда". 

В България все по-често се наблюдават климатични аномалии и отрицателните ефекти на глобалното затопляне. От Министерството на околната среда и водите вече работят по национална кампания за адаптация към климатичните промени, предаде БНТ. Стратегията трябва да бъде изготвена до края на годината. 

Външният министър Кристиан Вигенин отбеляза инициативата със засаждане на дръвчета в парк "Мир и дружба", заедно с чуждестранни дипломати.