Турция свали наш изтребител над територията на Сирия с ракета "въздух-въздух", изстреляна от турски боен самолет Ф-16, когато руската машина е била на 1 км от границата с Турция, заяви руският президент Владимир Путин. Той говори за произшествието по време на среща с йорданския крал Абдула II в Сочи, предаде ТАСС.

Руският Су-24 по никакъв начин не е застрашавал Турция, той е провеждал операция срещу терористи от т.нар. Ислямска държава, уточни Путин. "Във всички случаи нашите пилоти, нашият самолет не са заплашвали Турция. Това е очевидно", каза той.

Турция се снабдява с петрол от завладените от терористите територии, продължи Владимир Путин. 

„Днешната загуба е свързана с удар, който ни е нанесен в гръб от помагачите на тероризма. По друг начин аз не мога да определя това, което се случи“,  е категоричната оценка на руския лидер.

Според него руският бомбардировач е летял на височина 6000 метра. Той изтъкна, че руският боен самолет е действал в планинската част на северна Латакия, „където са концентрирани бойци, които по произход са от Русия“. „И в този смисъл летците са изпълнявали своята основна задача“, каза още Путин, уточнявайки, че става дума за превантивни удари по терористите, които във всеки един момент могат да се върнат в Русия.

Нападението срещу Су-24 ще има трагични последици за руско-турските отношения, предупреди Путин.

„Ние внимателно ще анализираме всичко, което се е случило. Днешните трагични събития ще имат сериозни последици за руско-турските отношения“, заяви гневно президентът. Путин подчерта, че Русия винаги се е отнасяла към Турция не просто като към близък съсед, а като приятелска държава. „Не знам на кого беше нужно това, което беше извършено днес. Във всеки случай не на нас“, заключи държавният глава. "Няма да търпим да се извършват към нас такива престъпления, като атаката към руския Су-24", закани се той.

Обръщението на Турция към партньорите от НАТО ми прилича на опит да се постави Алианса в услуга на "Ислямска държава", заяви Путин.

"Вместо да се обърнат към нас за изясняване на случая, те (турците б.р.) се обърнаха към НАТО. Все едно ние сме им свалили самолет, а не те на нас. Те какво искат, да поставят Североатлантическия съюз в служба на джихадистите ли?", недоумява Путин, съобщава ТАСС.

Руският президент все пак разчита, че световната общественост ще намери сили в себе си да се сплоти в борбата срещу общото зло - тероризма.