Възможно е още днес президентът Путин да даде оценка на случая със самолета Су-24, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

А иначе за инцидента със самолета не мога да добавя нищо повече от казаното вече от Министерството на отбраната, добави той. "Все още не сме научили от военното министерство каква точно е причината за падането на изтребителя. Знаем с точност, че машината е била във въздушното пространство на Сирия и над територията на Сирия", категоричен бе гласът на Путин.

"Трябва да проявим търпение, за да разберем какво точно е станало. Инцидентът е много сериозен, но без да имам точна информация всеки коментар би бил неточен", обясни говорителят, цитиран от ТАСС.

Докато нямаме точна информация, да отговарям за причината за катастрофата е невъзможно, повтори Песков пред журналисти и ги посъветва да обърнат внимание върху думата "вероятно" в съобщението на Министерството на отбраната.

Той опроверга и информациите в някой турски медии, че Путин свиква извънредно заседане на Съвета по безопасност на Русия.

В официалното комюнике на военното ведомството се казва, че може да се предполага, че вероятно е бил свален Су-24.

"Позвънете във Външно министерство", отговори Песков на въпрос на журналист дали планираната визита в сряда в Турция на дипломат №1 на Русия Сергей Лавров ще бъде отложена. Турски източници съобщиха, че засега нямат информация руският външен министър да е променил плановете си.

Източници от турското президентство вече категорично обявиха, че турските ВВС са свалили руски изтребител Су-24, който е нарушил въздушното пространство на страната. Преди да бъде обстрелян самолета, в рамките на 5 минути са били изпратени 10 предупреждения към пилота с настояване веднага да напусне турската територия.