Музейни работници, служители на художествени галерии и библиотекари от цялата страна протестират днес срещу ниското заплащане на труда им и недостига на средства за опазване на културното наследство на България.

Председателят на Национална федерация "Култура" при синдиката КТ "Подкрепа" Кирил Бинев заяви, че специалисти с голям стаж и висше образование работят за 400 лева месечно възнаграждение.

Работещите в културните институции носят лентички с надпис „ Аз протестирам" и „Аз съм солидарен".

Ето как протече протестът пред Народното събрание:

 

 

Регионалният исторически музей в Благоевград също се включи в националния протест на музеите, галериите и библиотеките под надслов "Ден на недоволството", съобщи "Дарик".

"Този пръв наш, макар и символичен, акт трябва да доведе до малко по-сериозно вникване към проблемите на подобни заведения. Очаквахме някакви реални реформи, които до този момент не се реализираха. Отношението не е само Ларго, не е само Плиска. Цяла Югозападна България е встрани от големия поток от инвестиции", бяха част от изявленията на протестиращите.

Служителите настояха за увеличаване на бюджета за политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, като за целта са необходими 7,9 млн. лв. към бюджета на Министерството на културата и 4 772 000 лв., които чрез Министерството на финансите да се разпределят целево по общините.

В понеделник от НИМ съобщиха, че сред „арестуваните“ ще бъде и директорът на НИМ Божидар Димитров. От музея изпратиха писмо до медиите, че няма да затварят вратите си за посетители, а напротив – широко ще ги отворят. Като точка първа от списъка с протестните им действия беше заявено символичното задържане на Димитров в кабинета му.

Сред другите мерки са видеоклип какви биха били пораженията в работата им, ако не се изпълнят исканията, огласянето на НИМ с патриотични песни и маршове и издигането на лозунги и плакати.