СИМОНА РУСЕВА
БЕРЛИН - Кратка се оказа радостта от новата придобивка на полицейското поделение за борба с безредиците в германската федерална провинция Тюрингия.

Водното оръдие струва 900 000 евро.

Униформените получили водно оръдие последно поколение за 900 000 евро, австрийско производство. Те имали за задача днес да изпробват качествата на WaWe10 в условия, близки до хулиганска атака, съобщи полицейски говорител в Ерфурт, столицата на Тюрингия.

В ролята на развилнели се демонстранти и вандали влезли униформени. За атаката срещу 33-тонния колос, вместо традиционните камъни и коктейли “Молотов”, те използвали яйца, топки за тенис и пълни с вода половинлитрови пластмасови бутилки.

Акцията приключила с тотално разочарование и потрес. Оказало се, че на предното бронирано стъкло на водното оръдие зейнали три пукнатини с размер на юмрук.

Предното стъкло на машината било напукано от хвърлените по него яйца.

“Подобни щети дори при използване на камъни, камо ли на яйца и топки, са недопустими и с нищо необясними”, заяви в Ерфурт говорител на Дирекцията на полицията. Според федералното МВР такова “чудо” не се е случвало никъде на територията на Германия. От страна на австрийската фирма производител “Розенбауер” засега няма реакция. 

Немската страна е разпоредила извършване на експертиза на причините, довели до трагичния резултат. Германия е поръчала при “Розенбауер” 78 такива машини за нуждите на всички федерални провинции, първите бройки вече са доставени в Хамбург и Ерфурт.

Те могат да се зареждат с 10 000 литра вода. Дължината им е 9,90 м при ширина от 3,70 м и общо тегло 33 тона. Ако обаче експертизата докаже лошо качество, сделката явно ще бъде развалена, а австрийската фирма ще трябва да заплати неустойки.