Добри или лоши са хипермаркетите? През последните години те често влизат в езика на политиците, които ги обвиняват в натиск върху дребните производители и търговци и износ на капитали в чужбина.

Доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ), направен по поръчка на Сдружението за модерна търговия, вдига известна част от завесата пред бизнеса на големите вериги за хранителни стоки.

Според изследването навлизането на големите търговски вериги на пазара е довело до изсветляване на част от оборотите в търговията на дребно. Този ефект се оценява на 5 млрд. лв. за периода 2004-2013 г., като данъчният принос по линия на допълнително събрания ДДС е 1 млрд. лева.

Отделно платеният от самите вериги ДДС само за периода 2011 - 2013 г. е 365,6 млн. лева. Дори да оставим настрана косвените данъци от 2007 г. досега десетте най-големи търговци с храни на дребно са внесли близо 475 млн. лв. данъци и осигуровки върху възнагражденията на служителите си, пише в изследването. 

Според доклада кумулативният ефект върху фиска от внесените преки и косвени данъци и от изсветляването на част от търговията с храни за периода 2007-2013 г. се изчислява приблизително на 1,93 млрд. лева.

В изследването не е направена оценка на ефекта върху местните доставчици и производители, като една от хипотезите е, че броят на увеличените работни места в хипермаркетите в най-лошия случай е равен на броя на загубените работни места поради затварянето на малки, семейни, магазинчета.

От 2007 г., когато на пазара вече са навлезли по-голямата част от основните играчи в модерната търговия, до 2013 г. делът на Топ 10 веригите по приходи от продажби в оборота на търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия в България се повишава от 26,8% на 32,2%. По различни оценки делът на модерната търговия като цяло в общия оборот на дребно е между 37% и 45% към 2013 г. – един от най-ниските в страните от Централна и Източна Европа, където средният процент е около 50%, и значително по-нисък от страните от Западна Европа, в които доближава 70%, по данни на Министерство на земеделието на САЩ, твърди изследването.